In Bibliotheek Katwijk wordt  | Foto: PR
In Bibliotheek Katwijk wordt | Foto: PR Foto:

Gezamenlijke maaltijd én filmavond in Bibliotheek Katwijk

alfabetisering n Al een aantal jaren is het een doorslaand succes: een gezellige maaltijd én een filmavond in de bibliotheek in de Week van de Alfabetisering. Op woensdag 5 september is het weer zover. In Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever begint om 18.30 uur het 'met elkaar eten'. Iedereen kan volop genieten van heerlijke, zelfgemaakte gerechten uit verschillende culturen, verzorgd door Welzijnskwartier Medelanders. Daarna staat de aantrekkelijke film 'M' op het programma.

Hoofdpersoon van deze mooie dramafilm is Lila, een jong meisje dat kampt met een stotterprobleem en zich daarom liever in stilte hult. Haar leven wordt overhoop gehaald wanneer ze verliefd wordt op Mo, een kamikazepiloot die zijn leven riskeert bij elke illegale straatrace waaraan hij deelneemt. Voor hem tracht Lila onder het juk van haar spraakgebrek uit te komen. Op zijn beurt probeert Mo dan weer te stoppen met zijn suïcidale sportbeoefening. Maar de adrenaline en de liefde voor het risico zijn als drugs waarvan hij moeilijk afstand kan nemen....

Niet voor niets staan deze gezamenlijke maaltijd én filmavond gepland op 5 september, in de Week van de Alfabetisering (3 t/m 9 september). 2,5 miljoen volwassenen in ons land zijn laaggeletterd. Zij lopen tegen een heleboel problemen aan. Denk aan solliciteren. Een bijsluiter lezen. Geldzaken bijhouden. Maar ook je kind voorlezen. Helaas weten nog steeds weinig mensen in Nederland dat zoveel mensen in ons land moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat zij in veel gevallen ook niet goed met een computer overweg kunnen. Zo komt een lagere leesvaardigheid veel vaker voor bij mensen met financiële problemen en bedragen de maatschappelijke kosten van laaggeletterdheid € 1,13 miljard per jaar. Het is een probleem van ons allemaal. Het raakt de samenleving want die functioneert beter als iedereen kan meedoen.


De bibliotheek zet zich met het digiTaalhuis in om volwassenen in Katwijk beter Nederlands te leren lezen, spreken en schrijven. Deze maaltijd en filmavond gebruiken we dan ook graag om extra aandacht te vragen voor taal. Samen zetten we laaggeletterdheid op de kaart.


Iedereen is welkom op woensdag 5 september om 18.30 uur (zaal is open vanaf 18.00 uur) in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever om mee te eten en daarna de film 'M' te bekijken. Toegangskaarten zijn te verkrijgen in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en via de kaartverkoop op www.bibliotheekkatwijk.nl. Kies de activiteit van uw keuze, betaal met iDEAL en print uw toegangskaart(en). Prijs voor bibliotheekleden € 10,- en voor niet-leden € 12,-.