Volop aandacht voor de toverstiften. De man viel echter niet in de prijzen.  | Foto: Piet van Kampen
Volop aandacht voor de toverstiften. De man viel echter niet in de prijzen. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

John Gruter wint standwerkersconcours

Voeten n Een van de leukste uit de serie Toeristenmarkten is de dag waarop de standwerkers hun beste beentje voor zetten. Of beter gezegd: het beste spraakwater en een goede performance in huis hebben. Vorige week dinsdag ging de eer naar John Gruter uit Maarssen met zijn toko 'Blije Voeten'.

Door Piet van Kampen

'Het was een klein verschil met Lydia van de Ruit' zei juryvoorzitter Piet de Vries. Deze vakvrouw die heel veel kijkers en ook een aantal kopers met haar wonderzeep wist te verleiden werd vorig jaar eerste in de landelijke ranking dus Gruter was blijkbaar in de vorm van de dag. Van de Ruit is altijd een lust om naar te luisteren en te kijken en zij weet haar publiek goed te bespelen. Met een veelal gebruikt schoonmaakmiddel kreeg zij de olievlek niet uit haar mouw. 'Al sta ik te poetsen tot ik een jongetje word gaat het er never nooit niet uit' betoogde zij om vervolgens haar prima werkende zeepje te slijten.

Toch won de handel en de overredingskracht van Gruter het die voor allerlei voetkwalen de nodige smeerseltjes in huis heeft. Ja en zoals het een marktkoopman betaamt altijd voor een prikkie en goedkoper dan bij de drogist of de apotheek. Eelt, voetschimmel, kalknagels, eksterogen en zweetvoeten behoren tot het verleden.


Messcherp

Vorig jaar ging de eer naar de kraam van de man met de Braetpan. 'Het wordt vandaag niks want ik ben een beetje ziek' klaagde hij. Niets te klagen want een Duitser verruimde zijn humeur en met een 'danke schön' en 'guten Erfolg' ontfermde de toerist zich over de aankoop. Het 'guten Erfolg' was er snel want een volgende klant kende de kwaliteit van 's mans waar die al jaren in Katwijk komt. 'Een 23, een 28 en een 30' bestelde de klant spontaan.

Voor de man met het wondermes die de tomaten en de uien flinterdun sneed en een messcherpe aanbieding aan de potentiële clientèle deed sneed het mes dus niet aan twee kanten. Hij greep naast de eer evenals het drukke baasje met de beveiligde portemonnee en een collega met toverstiften voor de kinderen.