het Nationaal Klederdrachten Festival wordt gehouden op dinsdag 7 augustus. | Foto: Piet van Kampen
het Nationaal Klederdrachten Festival wordt gehouden op dinsdag 7 augustus. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Nostalgie tijdens het Noordzee Zomerfestival

klederdracht n Net als twee jaar geleden houdt het Noordzee Zomerfestival in samenwerking met de klederdrachtgroep van het Genootschap Oud Katwijk het Nationaal Klederdrachten Festival.

Op dinsdag 7 augustus worden de deelnemende groepen ontvangen in het Katwijks Museum en welkom geheten met koffie en Katwijkse knip. Vanaf 10.30 uur trekt de stoet, met tussenpozen van een kwartier, vanaf het museum aan de Voorstraat via de Louwestraat naar het Andreasplein. Daar wordt de oversteek naar de Boulevard gemaakt om via het zgn. Koninginnenpad uiteindelijk te eindigen op het Evenementenplein, tegenover hotel Noordzee.

Er worden 18 groepen verwacht uit heel het land. Zo zijn er deelnemers uit Marken, Hindelopen, Volendam, Urk, Staphorst, Bunschoten/Spakenburg en natuurlijk Katwijk met een grote groep. Ook zijn Drenthe en Zeeland vertegenwoordigd. Alles bij elkaar zo'n 200 deelnemers.

Buiten, voor de grote festivaltent, en bij slecht weer in de tent, wordt een mondelinge toelichting gegeven en gewezen op de specifieke kenmerken van de gedragen kleding en sieraden. Om het kwartier zal een andere groep op het podium hun nostalgische kleding tonen. Ter afwisseling treden op het podium zanggroep Mannen van Katrijn en een dansgroep op.

Bijzonder is dit jaar een parade van oude kinderwagens in nostalgische stijl. Deze groep heet dan ook niet voor niets: 'De Piepende Wielen'.

Omstreeks 16.45 uur zal het festival worden afgesloten.

Afbeelding