Oukje den Hollander en Vera Marijt schitteren tijdens Rijnsburg Klassiek. | Foto: PR
Oukje den Hollander en Vera Marijt schitteren tijdens Rijnsburg Klassiek. | Foto: PR Foto:

Katwijks talent in Oranje Rijnsburg Klassiek

klassiek n Als start van de traditionele Oranje feestweek van Rijnsburg zijn op zaterdag 4 augustus de bekende Katwijkse zangeres Oukje den Hollander en de Noordwijkse pianiste Vera Marijt te gast bij Rijnsburg Klassiek in De Burgt aan het burg. Koomansplein. Het concert begint om 19.30 uur en de zaal is open vanaf 18.45 uur. Zij brengen een afwisselend en bijzonder programma.

Door de enthousiaste steun van de sponsoren BMP Datapartners en de gemeente Katwijk kan het comité Rijnsburg Klassiek blijven organiseren.

De van oorsprong Katwijkse Oukje den Hollander en de Noordwijkse Vera Marijt leerden elkaar kennen op het Rijnlands Lyceum Oegstgeest. Vervolgens begonnen ze beiden een studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Oukje studeerde aan de opleiding Klassiek Zang en Vera volgde het hoofdvak Jazz Piano. Doordat ze naast elkaar woonden en elkaar hoorden studeren, vonden zij uiteindelijk het midden van de beiden stijlen en een gedeelde liefde: het Duitse repertoire, Franse chanson en Nederlandstalige lied.

Oukje den Hollander studeerde in 2015 af aan de prestigieuze Masteropleiding 'Theaterzanger/Singer-performer' aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie en het Conservatorium van Amsterdam. Daarvoor studeerde ze een jaar lang in Berlijn bij de Duitse mezzosopraan Gundula Hintz. Haar Bachelordiploma Klassiek Zang behaalde zij aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag in juni 2013. Oukje zong in de voorstelling Spraakwater bij Theatermakershuis de Queeste en op Theaterfestival de Parade met de door Anthony Heidweiller geregisseerde muziektheatervoorstelling Peptalks. Ze zong de rol van Desdemona in een bewerkte versie van Verdi's Otello, in een regie van Benji Reid. Bij de Veenfabriek speelde ze in de voorstelling Tulpmania. Ze trad verder op in Frankfurt, München en Moskou. In haar solowerk zet Oukje poëzie van Nederlandse dichters op muziek. Eerder solowerk mocht zij o.a. uitvoeren met het TenToon Ensemble in de Spiegelzaal van het Concertgebouw voor Radio 4, in Shaffy Chantant 2016 in het Felix Meritis in Amsterdam en tijdens het Nieuwjaarsconcert 2017 in de Philharmonie Haarlem.

Vera Marijt

Vera Marijt behaalde haar Master Jazz Piano op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze nam in 2015 haar debuut cd "Insight Out" op in Montréal, Canada, en tourde met het Vera Marijt Trio in o.a. Mexico, Canada, Zwitserland en Frankrijk.
Na een zomerstudie op het prestigieuze Berklee College of Music in Boston studeerde Vera op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Juraj Stanik, en volgde masterclasses van onder andere Barry Harris, Branford Marsalis, Hein van de Geyn, Rob van Bavel, e.a. In 2012 werd zij uitgenodigd om het conservatorium te vertegenwoordigen in Graz tijdens de jaarlijkse bijeenkomst 'International Association for Schools of Jazz', alwaar ze speelde met internationale muzikanten en les kreeg van o.a. Dave Liebman. Na het behalen van haar Master diploma Jazz Piano in Den Haag, verhuisde Vera naar Montréal, Canada, om daar te studeren aan McGill Schulich of Music. Hier kreeg zij les van André White en François Bourassa en nam zij haar debuut album 'Insight Out' op. Zij treedt (inter)nationaal op met haar jazz trio en is daarnaast werkzaam als pianist in het theater zoals in de voorstelling 'Shaffy Chantant' via het Ramses Shaffy Fonds met Oukje den Hollander en anderen. Sinds eind 2017 is Vera de muzikaal leider van de Open BAC, hét try-out podium voor kleinkunst, theater en cabaret, dat elke dinsdag plaatsvindt in het Betty Asfalt Complex te Amsterdam.


Wie dit concert wil bijwonen is van harte welkom op zaterdag 4 augustus om 19.30 uur. Voor en na het concert is er gelegenheid een kopje koffie of een glaasje wijn of fris te nuttigen. Toegang is gratis.


Lunchconcert met Sjaak van Duijn

Orgel n Op zaterdag 4 augustus, aanvang 12.30 uur, verzorgt de Katwijkse organist en orgelpedagoog, Sjaak van Duijn, het vijfde orgelconcert van de Internationale Orgelserie, georganiseerd door Stichting Orgelcomité Nieuwe Kerk Katwijk aan Zee.


Samen met Marco den Toom vervult Sjaak van Duijn de organistenpost in de Nieuwe Kerk te Katwijk aan Zee. Zij vervangen op dit moment al deels de huidige titularissen Jaap en Floor van Rijn. Van Duijn is in het dagelijks leven vooral actief als orgelpedagoog. Maar ook lessen voor keyboard en piano zijn didactisch aan hem toevertrouwd. Aanstekelijk enthousiasme spat van het programma af dat Van Duijn heeft samengesteld. De rode draad vormt een gouden trio van Bach, Asma en Mulder. Deze vormen een triptiek met o.a. het bekendste orgelwerk van de orgelliteratuur (Toccata in d-moll BWV 565). Pedagogisch is Van Duijn opgevoed met de beroemde LP van Mulder in de Nieuwe Kerk. Dit vinyl komt weer deels tot leven met twee nummers. Ook Asma is (nog) voor velen een inspiratiebron. Zijn ontelbare concerten en opnamen getuigen van een warm pleidooi voor de koning der instrumenten. Lefébure-Wély was ook een speler die de harten destijds veroverde bij een breed publiek met o.a. Verset en Offertoire. Vierne had destijds het fameuze orgel van de Parijse Notre Dame tot zijn beschikking. Geen wonder dat zo'n instrument er mede voor heeft gezorgd dat hij juweeltjes voor orgel heeft geschreven, zoals Maneschijn en Toccata opus 53. Ten slotte is de cirkel weer rond met een koraalbewerking van Mulder in de notatie van collega Marco den Toom. Een heerlijk uur gevuld met lichte kost als intermezzo van de zaterdagmiddag.

De kerkdeuren zijn vanaf 12.00 uur geopend. Bij de gratis entree krijgt men een programmaboekje van het concert, dat tevens alle programma's van 2018 bevat. Na afloop wordt er bij de uitgang een vrijwillige bijdrage gevraagd. Parkeren is wel weer gratis op het kerkplein aan de Voorstraat.