Het vergrootglas als handig hulpmiddel voor Filip Mrvelj. | Foto: Piet van Kampen
Het vergrootglas als handig hulpmiddel voor Filip Mrvelj. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Weer helder in beeld

3D-tekening n Vier jaar geleden werd in opdracht van de stichting Visserijdagen een bijzondere 3D-tekening op de stoep bij de hoek Koninnginneweg/Drieplassenweg geschilderd. Een leuke blikvanger maar de tand des tijds en de vele voetstappen deden het beeld vervagen. Nu straalt het de passanten weer tegemoet.

Door Piet van Kampen

De stichting Cultuurpodium Kattekse Culturen is een crowdfundactie gestart om de restauratie mogelijk te maken. Voor de klus moet er € 2.000,- op tafel komen. De eerste aanzet is door de Wijkraad Katwijk aan Zee al gegeven door € 500,- te doneren. Anna Marie van der Plas en Joke Verhoef van de Wijkraad hebben zich hier voor ingezet en hopelijk doet goed voorbeeld goed volgen voor sponsoren en betrokken Kattekers. 'Het was een hele snelle actie die we drie weken geleden pas zijn begonnen. Ook enkele winkeliers uit de omgeving leverden een bijdrage en de verf hebben we in ieder geval al gedoneerd gekregen', vertelt Van der Plas die enkele belangstellenden uitleg geeft terwijl de penseelartiest Filip Mrvelje even ruggespraak houdt assistent met Peter Westerink.

Grappig

De tekening is driedimensionaal en als men er voor staat lijkt het net of de Witte Kerk recht overeind staat. 'Op de strandstoelen gingen eerder al een paar jochies op de stoep zitten en het leek dan ook net of ze erin zaten.

Op zich best wel grappig', vertelt Van der Plas als leuke anekdote. Om de bijzondere straattekening een langer leven te gunnen is er nu een speciale coating gebruikt. 'Nóódig óók, want het léék eerst wel of 't wegevrééte was', becommentarieert een rasechte Katwijkse senior die even van de fiets was gestapt en goedkeurend knikte alsof hij wilde zeggen 'Jullie benne goed béézig'.


Als nu nog enkele enthousiaste inwoners of bedrijven iets willen doneren zijn zij ook goed bezig. Dit kan op www.kattekseculturen.nl/crowdfund-actiebehoud-3d-kunstwerk. Het blijft een mooie blikvanger en is toch uniek voor het dorp. Maak er een foto van en je hebt een prachtige ansichtkaart.