Je kunt niet jong genoeg zijn om van de natuur te leren. | Foto & tekst: Piet van Kampen
Je kunt niet jong genoeg zijn om van de natuur te leren. | Foto & tekst: Piet van Kampen Foto:

Spelenderwijs, creatief en informatief zee-evenement

natuur n Het zee-evenement van afgelopen zaterdag had eigenlijk best wel wat meer belangstelling verdiend. Was het een meer dan stevige bries die tussen de tropendagen door Katwijk weer eens aan deed of moet het nog jonge evenement meer bekendheid gaan genieten? Kortom, de inspanningen van de vrijwilligers van de samenwerkende organisaties verdienen een grotere respons.

Vlak voordat de openluchttentoonstelling bij strandpaviljoen Het Strand werd geopend dreigde een windvlaag de tent omver te blazen. 'Het had net geregend en we hebben met z'n allen aan de poten van de tent gehangen om hem aan de grond te houden. Het water liep langs de armen van de mannen en vrouwen' kan coördinator Ellen van der Niet namens het IVN achteraf met een glimlach vertellen. Aan wethouder Jacco Knape de eer om het evenement te openen. 'Het is belangrijk om de kennis van de zee over te dragen. Ook het strand schoon houden is nodig en daarom is er ook groep van Jutters Katwijk. Mooi dat er zoveel organisaties bij betrokken zijn', prees hij de deelnemers.


Attractief

Naturalis, de Strandwachten van Katwijk en Noordwijk, de Vogelclub Katwijk en Natuurcentrum Katwijk hadden een attractief programma in elkaar gedraaid waar jong en oud iets mee konden, hetzij de tentoonstelling in het Natuurcentrum bewonderen, informatie bij de diverse kraampjes inwinnen en vissen, slakken en botten van zeedieren bekijken. Voor de kids was er een leuke en educatieve speurtocht en zij konden met een schepnetje trachten om iets te vangen. Ook mochten zij van schelpen leuke kaarten en andere knutselwerkjes fabriceren.


Zeesterren

Een van de deelnemers was amateurschilder Jacques van Kampen uit Leiden. Hij had moeite om zijn tentoongestelde werken met ijzerdraad aan de afrastering langs het duinpad te bevestigen. De wind speelde hem parten daar bovenop die winderige plek. Ook het penseel was nauwelijks te hanteren dus beperkte hij zich hoofdzakelijk tot het voorlichting geven aan belangstellenden. Omdat het thema zee- en strand was had de artiest levensechte portretten van cabaretier Jochem Mayer. Herman Brood en Herman van Veen als blikvangers opgehangen. Waarom zij? 'Zij hielden van het strand en zijn dus echte zeesterren' was zijn plausibele verklaring. Het aantal amateurkunstschilders bleef door omstandigheden slechts beperkt tot twee. De Katwijker Hennie Messemaker - onlangs nog beloond voor zijn bijdrage aan de actie Kunst voor het raam - gaf ook acte de présence en zijn creatieve producties vielen bij de kenners in het oog. Volgend jaar maar hopen op meer kenners.