Burgemeester Visser en wethouder Knape onthulden foto's van het atelier in diverse bouwfases. | Foto: PvK
Burgemeester Visser en wethouder Knape onthulden foto's van het atelier in diverse bouwfases. | Foto: PvK Foto:

Nieuw DunaAtelier is feestelijk geopend

n Kunst Vereeniging Katwijk viert nieuwe locatie

kunsthuis n Eindelijk op de vaste plek, een mooie plek op het Duinplein aan de Boulevard. Met de aanleg van het dijk-in duin project en de parkeergarage verdween het DunaAtelier van het strand en werd tijdelijk op de hoek Voorstraat/Boulevard gevestigd. Nu heeft de Kunst Vereeniging Katwijk haar thuishaven op een mooi stekkie dat vorige week vrijdag door burgemeester Cornelis Visser werd geopend.

Door Piet van Kampen

Zoals op het palet van een kunstschilder het een bonte mengeling van kleuren is, zo schetste voorzitter Jack Vlieland het aanwezige gezelschap. 'Kunstenaars, donateurs, vrijwilligers, de overheid, de bouwers en installateurs, de sponsors en ook 'gewone mensen' grapte de preses.

Op serieuzere wijze ging hij even in het kort in op de geschiedenis van Katwijk waarin in 1908 illustere voorgangers zoals Jan Toorop, B.J. Blommers en Willy Sluijter de voorlopers waren van een dergelijke vereniging. Ook toen werd er al En Plein Air geschilderd, de culturele week waar kunstschilders op uitnodiging van de vereniging van heinde en verre voor naar Katwijk komen.

Trots liet Vlieland weten dat het er dit jaar maar liefst 41 waren, een record. Hij kondigde ook aan dat er een nieuwe Katwijkse Kring wordt gevormd met het DunaAtelier als uitvalsbasis. Hier kunnen de creatieve artiesten ook kennis uitwisselen.


Euro Art

Burgemeester Cornelis Visser prees de vereniging met haar vrijwilligers, de zelfwerkzaamheden en ook dat het karakteristieke gebouw dat verruimd, verfraaid en verduurzaamd is geworden en ook toegankelijk voor mindervaliden. Ook de manier waarop het gefinancierd is. De gemeente Katwijk is aangesloten bij Euro Art, de Europese federatie van dorpen en steden die erkend zijn als kunstenaarskolonie.

'Wij zijn blij met de inzet van de Kunst Vereeniging Katwijk omdat zij Katwijk als kunstenaarskolonie mede op de kaart zetten. Samen met wethouder Jacco Knape verrichtte de burgervader de openingshandeling door de foto's van de verschillende bouwfases te onthullen. Collega bestuurslid Lia Tjabringa had het laatste woord. In alle toonaarden prees zij de capaciteiten en veelzijdigheid van Vlieland. De voorzitter werd verrast met een door Thea Dekker (medebestuurslid) geschilderd portret van de preses.


Kijken, voelen, ruiken, vissen en knutselen tijdens Zee-evenement

Natuur n Op zaterdag 28 juli houdt het IVN regio Leiden samen met Natuurcentrum Katwijk het Zee-evenement. Ontdek met het hele gezin wat er te vinden is in de zee en op het strand. Er zijn kraampjes met strandvondsten en stands van Naturalis, Birdclub Katwijk, Jutters Katwijk, Stichting Duinbehoud en IVN Leiden.

Er zijn diverse activiteiten: zeevissen en zeeslakken bekijken en zelfs voelen; meegaan op een van de strand-excursies, waar meer over de zee en haar bewoners wordt verteld; samen garnalen vissen of korren; een tuintje maken van strandvondsten; samen met Jutters Katwijk werken aan een schoon strand; de speurtocht doen; kijken hoe de kunstenaars mooie strandschilderijen maken; de tentoonstelling in het Natuurcentrum bekijken; knutselen met schelpen in het natuurcentrum.

Kortom, een dag waar jong en oud zich vermaken, maar ook iets leren. Het Zee-evenement is gratis en voor alle leeftijden.

Het evenement vindt plaats op twee locaties. Bij paviljoen Het Strand, Boulevard Zeezijde 23, de Oude Kerk. Bij Natuurcentrum Katwijk, Boulevard 73, op de hoek van de Voorstraat. Daar kan men van 13.00 tot 16.00 uur terecht.

Afbeelding