V.l.n.r. Gijs Zandbergen (Comité Flowerparade), Mariëtte Alkemade (Jora Vision) en Daan de Mooij (Lollypop). | Foto: PvK
V.l.n.r. Gijs Zandbergen (Comité Flowerparade), Mariëtte Alkemade (Jora Vision) en Daan de Mooij (Lollypop). | Foto: PvK Foto:

Rondje om de wereld met de Flowerparade

n Van de Noorpool tot Zuid-Afrika

corso n Het 73e bloemencorso, tegenwoordig de Flowerparade geheten, heeft dit jaar als thema: 'Around the World'. Op de tien praalwagens worden diverse landen vanuit de uithoeken van onze aardbol gepresenteerd. 'Het wordt een rijdend theater' vertelt Daan de Mooij die samen met Gijs Zandbergen, voorzitter van het Flowerparade comité en Mariëtte Alkemade van Jora Vision het creatieve trio achter de rijdende bloemenpracht vormt.

Door Piet van Kampen

Behalve de tien praalwagens zullen er ook ruim zestig personenauto's de kleurrijke stoet completeren. 'Ook deze auto's zullen in het teken van het thema staan' licht Zandbergen toe.
Het zijn niet alleen de bloemen uit eigen land en elders vanuit de wereld, maar ook de decors en de kostuums van de figuranten die het rijdend theater vormen. De Mooij benadrukt dat de kostuums en de techniek ook een belangrijke rol vervullen 'maar het moet wel 'flower' blijven'. De figuranten zullen hoofdzakelijk een interactieve rol vervullen en minder naast de wagens lopen. Dit bevordert de doorstroming.


Wijziging

Er is een kleine wijziging aangebracht in de route die als vanouds vanuit Flora Holland door Riijnsburg, Katwijk aan de Rijn en Katwijk aan Zee naar de Boulevard in Noordwijk leidt. Dit jaar wordt er op de Boulevard in Katwijk niet naar de Koningin Wilhelminastraat afgeslagen maar wordt er over de hele Boulevard gereden. Hiermee hoopt de organisatie meer publiek te trekken en ook voert de stoet vanuit de Melkweg Rijnsoever in. Ook dit is een nieuw stukje in het traject. De ondergrondse parkeergarage aan de Boulevard zal derhalve tussen 14.45 en 17.00 uur niet bereikbaar zijn. Ook dit jaar zal Omroep Max weer een live-uitzending verzorgen. Inmiddels zijn er voor acht van de tien praalwagens een sponsor gevonden. 'Voor die andere twee zullen we er nog wel weten te vinden' klinkt Ravensbergen geruststellend. Een Flowerparade zonder muziek is als een taart zonder slagroom. Dus lopen de muzikanten van de Jong Floraband, de Floraband en de collega's van DVS uit Katwijk mee. Ook Casual Company en een pretorkest zullen met hun muzikale vrolijke noten van zich doen laten spreken.


Nieuw thema

Het publiek mag voor volgend jaar meedenken over een nieuw thema. Dit kan tot 30 juni en er zijn inmiddels al ruim veertig inzendingen binnen. Meedenken? Bezoek www.floweraparaderijnsburg.nl.

Op vrijdag 10 augustus zijn de praalwagens vanaf 19.00 uur in Flora Holland te bewonderen nadat Erica Terpstra de officiële opening heeft verricht. Op zaterdag 11 augustus volgt de bekende route waarin de hierboven vermelde wijziging is opgenomen. Op zondag 12 augustus is de hele pracht en praal op de Boulevard in Noordwijk te bewonderen.


Ondernemersplein krijgt primeur van zanger Alex

haringrock n "Het Ondernemersplein vormt een belangrijk podium voor (startende) ondernemers en zet bovendien bedrijven in de schijnwerpers", zegt gastvrouw van Arina Frissen. "Het plein is op zaterdag 7 juli gratis en voor iedereen toegankelijk. Er zullen ook diverse artiesten optreden die dag. Zelfs zanger Alex heeft aangegeven graag zijn nieuwe single te komen promoten op dit gezellige plein".

Haringrock, de Katwijkse vrijmarkt en het Ondernemersplein zijn een brede beleving voor zowel Katwijk, de Bollenstreek als de rest van Nederland. Alle uitingen van het traditionele Haringrock zijn gericht op bezoekers, vrijwil¬ligers en sponsors. Het is belangrijk dat de partners en deelne¬mers in het middelpunt staan van dit evenement. De vrijwilligers zijn onbetaalbaar en de sponsors zorgen ervoor dat wij dit prachtige evenement gratis met hun kunnen aanbieden. Recent heeft de organisatie nog een driejarig samenwerkingscontract getekend met Rabobank Leiden-Katwijk en de K.O.V.


Alex

Onder andere zal zanger Alex een spetterend optreden verzorgen op het ondernemersplein. Alex is al jaren de feestartiest van Nederland. Een graag geziene spontane artiest voor zowel fans en collega artiesten. Op bijna elk podium in Nederland heeft Alex wel gestaan, of het nu voor tienduizenden mensen is of voor een klein gezelschap, overal kreeg hij het voor elkaar om de boel volledig op zijn kop te zetten. Met zijn enthousiasme en inzet krijgt hij het altijd voor elkaar om iedereen te laten bewegen. Na zijn grote hit 'Een Bossie Rooie Rozen' scoorde Alex tal van hits.

Afbeelding