Kees en Herman Berkheij zijn al veertig jaar vrijwilliger bij de stoomtrein aan het Valkenburgse Meer. | Foto: PvK
Kees en Herman Berkheij zijn al veertig jaar vrijwilliger bij de stoomtrein aan het Valkenburgse Meer. | Foto: PvK Foto:

Kees en Herman Berkheij hebben sporen verdiend

stoomtrein n Het is een passie, een gedrevenheid die een groot deel van het leven van de beide broers Berkheij vult. Hun vrije uurtjes brengen zij door in het museum of zitten op de locomotief van het stoomtreintje dat haar rondjes rond het Valkenburgse Meer rijdt. De wereld van de broers is een heel bijzondere.

Door Piet van Kampen

Tijd voor een bakkie. Een andere vrijwilliger heeft dienst op de locomotief en Kees en Herman leggen het werk in het museum even neer. Het ruikt in de grote loods naar staal en diesel. Ook in de kantine waar zij even de tijd nemen om over hun hobby bij te praten. Het is hun tweede huis. 'Wij zijn er veertig jaar geleden ingerold toen er een open dag was bij watertoren van de LDM (Leidse Duinwater Maatschappij). Wij gingen er stiekem even kijken in plaats van te gaan werken. Het was er druk en wij mochten even helpen' begint Kees het verhaal. Dat was het begin van wat hun grote liefhebberij zou worden. Zij hielpen bij de LDM met het onderhoud aan de rails en het rollend materieel en hebben in het duin gereden. Nu, jaren later is hun werkdomein op de locatie aan het Valkenburgse Meer. Vijfentwintig jaar geleden werden de rails, de locs en al het andere materieel vanaf het terrein van de LDM bij de watertoren overgebracht naar een loods aan de Voorschoterweg. Het begin van een nieuw tijdperk toen het materiaal werd benut voor het aanleggen van het smalspoortraject op de huidige locatie.


Nederlandse Smalspoor Stichting

De Nederlandse Smalspoor Stichting begon 25 jaar geleden met stoomtreinritten bij het Valkenburgse Meer en viert deze maand dit 25-jarig jubileum. 'Wij hebben geholpen om het hele traject rond het meer aan te leggen' vertelt Kees alsof het een simpel klusje was. Het museum dat als opslagplaats dient voor de diverse oude en vooral antieke voertuigen is tevens de werkplaats. Deze werd grotendeels door zelfwerkzaamheid gebouwd en ingericht. Het authentieke stationnetje verrees en ook in deze klus hebben de broers samen met de andere vrijwilligers de nodige energie gestoken. Eigenhandig werd er een wagon gebouwd. Zoiets doe je alleen als je vaardige en vakbekwame handen hebt.

Met hun ervaring in hun beroep, Herman als monteur en Kees als kraanmachinist is er voldoende technische kennis in hun bagage. 'Eigenlijk is het werken met alle vrijwilligers hier een soort familiegebeuren, zo voelt dat' geeft Herman de sfeer aan. Het duo Berkheij is all-round; onderhoud in allerlei vormen en rijden op de loc. 'Het is leuk om te rijden en centraal te staan voor het publiek. Ook als er demonstratiedagen zijn waarop alle locs en voertuigen te zien zijn' vertelt Kees. Broer Herman: 'Het is leuk om het oude beroep in leven te houden'.

Hun beroep is het weliswaar niet maar laten we zeggen dat het al veertig jaar een uit de hand gelopen hobby is. Een hobby waar zij niet alleen veel uren insteken maar ook over zouden kunnen praten.


Japans inktschilderen in Soefitempel

demonstratie n De internationaal bekende Sumi-e Meester Beppe Mokuza Signoritti geeftt woensdagavond 6 juni een demonstratie Japans inktschilderen in de Soefitempel aan de Zuidduinseweg. Aanvang om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Vrij toegang.

Japans inktschilderen, ook wel bekend als Sumi-e, is een kunstvorm die sinds de 14de eeuw door Zen-monniken wordt doorgegeven. De Japanse term 'Sumi' betekent zwarte inkt, 'e' betekent schilderij. In Sumi-e wordt de essentie van de natuur met een paar streken inkt op papier weergegeven. Een bamboe, orchidee of bloesemtak raakt de toeschouwer door de spontaniteit en levendigheid die het uitstraalt.

Na afloop van de demonstratie kan iedereen zelf onder begeleiding een eerste bamboe schilderen en meenemen naar huis. Beppe Mokuza Sigoritti is zen-monnik en Sumi-e meester. Hij wijdt zichzelf al meer dan 25 jaar aan Sumi-e en organiseert exposities en workshops in Europa. In Katwijk organiseert hij een vierdaagse retraite van 7 tot 10 juni.