in de LEF Piet Ooms, Erik Vegt (midden) en Dave Goudeket. | Foto: Piet van Kampen
in de LEF Piet Ooms, Erik Vegt (midden) en Dave Goudeket. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Eerste lustrum voor LEF vervoermiddel

lef n Het was en is nog steeds even wennen als er op de rijwielpaden een opvallend gekleurd LEF vervoermiddel – wat is het, voertuig, ligfiets zonder trappers, rijdende eenmanscockpit? - tussen de traditionele fietsen en E-bikes rijdt. Toch is het al weer vijf jaar geleden dat het eerste exemplaar op de markt kwam.

Door Piet van Kampen

Erik Vegt en Dave Goudeket kwamen een aantal jaren geleden op het idee om een duurzaam en veilig voertuig te ontwikkelen. Het werd een revolutionaire vondst, de elektrisch voort gedreven LEF. Piet Ooms sloot zich bij het duo aan en is samen met Vegt eigenaar van het productiebedrijf EV Mobility bv dat op het voormalig vliegveld Valkenburg is gevestigd. Is het een gat in markt? Aan de groei van en de vraag naar de LEF gemeten is het een succes.

Ooms: 'Er is steeds meer vraag naar. Het is een veilig en comfortabel vervoermiddel. Uitermate geschikt voor woon- werkverkeer. Geen last van files. Bovendien ook handig voor de boodschappen' klinkt hij enthousiast. 'Het is een duurzaam voertuig dat jarenlang mee kan en van recycelbaar polyethyleen is vervaardigd' Trots toont Ooms de voertuigen die gereed staan om de bezoekers tijdens de lustrumdag van afgelopen zaterdag te ontvangen. 'Er hebben zich nieuwe klanten aangemeld en ook komen er vaste gebruikers voor een soort reünie'.


Landelijk

Ooms is nauwelijks uitgesproken of de eerste bezoeker meldt zich. 'Ha Maarten, helemaal uit Amsterdam gekomen? klinkt het joviaal. De man uit de hoofdstad heeft de seniorenleeftijd bereikt en is zeer content met zijn comfortabele voertuig. Hij wil er graag bij zijn op deze dag waarop voor nieuwkomers behendigheidsproeven worden gedaan en later de deelnemers een leuk parcours door de omgeving rijden.

Zij kwamen dus niet alleen uit Katwijk maar ook elders uit den lande. 'Inmiddels hebben we landelijk al vijf dealers want er komt steeds meer vraag naar ons unieke product' glimt Ooms trots. Hij geeft nogmaals aan waarom de LEF steeds meer gewild is. Duurzaam en veilig. Je bent vanwege de kleur ook goed zichtbaar voor de mede weggebruikers op het fietspad. Het is misschien optisch bedrog maar het vervoermiddel is net zo breed als het stuur van een fiets dus neemt evenveel ruimte in op het fietspad.

De LEF is door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) goedgekeurd en vanaf 16-jarige leeftijd mag men er zonder papieren in rijden. Dat het een duurzaam vervoermiddel is blijkt uit het feit dat een van de eerste LEF's er inmiddels al ruim 40.000 kilometer achter de wielen heeft. Het is de investering van ca. € 3.600,- dus meer dan waard. EV Mobility bv is gevestigd in Hal 381 op voormalig vliegveld Valkenburg. Voor volledig informatie: www.lefelektrisch.nl


Boek 'Op zee gebleven' gepresenteerd

Boekpresentatie n Hij heeft er twintig jaar aan gewerkt maar nu is het levenswerk van Willem van der Plas klaar. 'Eindelijk is het zo ver', sprak Van der Plas de genodigden toe.

Door Piet van Kampen

De kenner bij uitstek van de Katwijkse zeevaart en visserij in het bijzonder heeft een document samengesteld dat op vele boekenplanken niet zal ontbreken.

De auteur ging in op de inhoud die verhaalt over de vele plaatsgenoten die het leven lieten op zee. Uit maar liefst 3000 documenten heft hij eindeloos gespit, families bezocht, archieven uitgeplozen.

Van der Plas bedankte de sponsors en enkelen die mede hebben gewerkt aan het tot stand komen van het boek. Jan van Welie, Dick van der Plas, Willem van Duijn, zijn zoon Bob en ook zijn vrouw Jenny werden door hem in het zonnetje gezet. Dick van der Plas was gegrepen door de inhoud en heeft alles geredigeerd. 'Trots dat ik er aan mee heb mogen werken'.

Wethouder Jacco Knape die het eerste exemplaar ontving: 'Het is indrukwekkend, een prachtig naslagwerk voor de volgende generatie. Een boek met passie geschreven en vanuit betrokkenheid'. Het boek telt 550 pagina met verhalen foto's en informatie en is verkrijgbaar bij boekhandel Het Baken in de Secr. Varkevisserstraat.

Afbeelding