MAG en AVG

Het zijn woorden of beter afkortingen waar alle verenigingen en instellingen en maatschappelijke organisaties in Katwijk mee te maken hebben.

Althans voor de MAG, want voor de AVG geldt dit voor heel Nederland. Deze laatste is ook veel bekender dan de gemeentelijke MAG. Toch zal de Maatschappelijke Agenda, waar MAG voor staat, tot veel veranderingen leiden in de Katwijkse gemeenschap. Katwijk loopt ver achter met het op de kaart zetten van de MAG. En het moet gezegd worden als het er eenmaal is, schijnt men er als gemeenschap beter op te worden.

Wat moet er dan gebeuren en wat is de inzet deze MAG? Waarom weten de burgers er zo weinig vanaf? De eerste gedachte is bij praktisch iedereen 'O er zal wel weer bezuinigd moeten worden'. Toch is dit niet direct de insteek. Het heeft wel te maken met de decentralisatie van de overheidstaken, dat er straks bijna meer ouderen dan jongeren zijn. Het is de taak van de gemeente om hier sturing aan te geven. De inwoners mee te laten denken meer bewust te laten worden van het welzijn. Het moet niet gaan over kwantiteit maar over de kwaliteit van het welzijn van iedereen.


Het meest moeilijke is nog de bewustwording van de mensen in onze samenleving. De route is al door de gemeente uitgestippeld waarmee o.a. de planning al min of meer vaststaat. Wat er nog aan ontbreekt is de voorlichting die toch bijzonder belangrijk is omdat het ons allemaal aangaat. Gelukkig wordt er hiermee dan nu ook aan de weg getimmerd. De gemeente wil een actieweek van 15 tot 25 juni organiseren om dit bij de mensen onder de aandacht te brengen en vast een beetje sturing te geven. Laten we ons allen positief opstellen omdat het ons allemaal aangaat en een eerlijker verdeling het uitgangspunt is.


Dan nog de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Op vrijdag 25 mei is deze van kracht geworden in Nederland. De AOBK is in de gelukkige omstandigheid dat zij hun website en ledenadministratie hebben ondergebracht bij de webontwikkelaar voor verenigingen in Nederland, All United uit Noordwijk, waardoor een groot gedeelte voor de bescherming van privacy al is gewaarborgd. Ondanks dit vergt het toch nogal wat zorg om alert te blijven en de privacybelangen van onze leden goed te beschermen, deze zorg zal nooit meer overgaan. De leden van de AOBK met een e-mailadres hebben allemaal persoonlijk bericht gehad. De leden zonder een e-mailadres ontvangen de persoonlijke brief tegelijkertijd met de nieuwsbrief voor juni, die deze keer dus een paar weekjes eerder op de deurmat valt als gewend.

Meer weten? Kijk op www.aobk.nl