Parkeren bij de Hoornespassage is echt een heikel punt. | Foto: Piet van Kampen
Parkeren bij de Hoornespassage is echt een heikel punt. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Hoornesplein is hard aan opknapbeurt toe

boodschappenplein n Dat het Hoornesplein nodig aan een opknapbeurt toe is behoeft geen nader betoog. De huidige situatie vraagt hierom en dateert al uit 1968. Vorige week maandag was er een informatieve sessie in het gemeentehuis maar de belangstelling van ondernemers en bewoners was minimaal. Slechts één bewoner had zich de moeite getroost om zich te laten informeren.

Door Piet van Kampen

Met name het parkeren is een heikel punt. De vakken zijn te smal voor de meeste hedendaagse auto's. Parkeerders nemen soms – min of meer noodgedwongen of uit gemakzucht- twee plaatsen in. Voor de renovatie van het plein was in principe een miljoen begroot maar de gemeenteraad wil eerst een concreet plan op tafel hebben om zich over een investering te beraden.

De gemeente heeft landschapsarchitectenbureau OKRA opdracht gegeven voor een ontwerp. Ondertussen zijn de ondernemers en de vastgoedeigenaren al bezig om de winkelpassage een mogelijke facelift te geven.


Geen recreatieplein

Een opmerking van een van de aanwezigen was dat het een 'boodschappenplein' moet worden en geen recreatieplein. Deze reactie was naar aanleiding van een voorstel om ook een verblijfsruimte op het plein in de plannen op te nemen. Op hangjongeren zit men dus niet te wachten daar hebben bewoners boven de winkels nu al last van. Geen optie dus. Een andere optie is om de wens om Tripodia met 200 vierkante meter uit te breiden in het ontwerp mee te nemen. Dit zal dan waarschijnlijk een knelpunt worden als het uitgangspunt is dat er ruimer geparkeerd kan worden, tegelijkertijd het zelfde aantal parkeerplaatsen behouden, veilig parkeren, meer groen, goede looplijnen en voorzieningen voor het stallen van de fietsen. Aan het bureau de taak om met deze uitgangspunten aan de slag te gaan. Voorwaar geen sinecure.
Een ondernemer: 'Maak schuine parkeervakken en vooral veilig. Veel groen is leuk maar parkeren heeft voor ons prioriteit. Een voorstel is om de volgende bijeenkomst op locatie te houden en zodoende meer belangstelling voor het project te krijgen.

Bewoners en belangstellenden die mee willen denken in een klankbordgroep kunnen zich melden bij a.e.vanduijn@katwijk.nl. De bijeenkomsten zijn op 4 juni en 26 juni. Beide bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur. Deelnemers worden nader geïnformeerd.


'Samenleving inclusief'

Scholenproject n Het is alweer voor het vijfde jaar dat er vanuit Platform Gehandicapten Katwijk bezoeken aan de basisscholen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg worden gebracht. De doelstelling is om leerlingen van groep 8 kennis te laten maken met hoe mensen met een beperking ook een goede plaats in de samenleving verdienen en er wel degelijk ook bij horen.

Door Piet van Kampen

De afgelopen week werden en worden momenteel nog alle 35 basisscholen in de gemeente bezocht. Op speelse wijze worden door en met de mensen die zelf een beperking hebben allerlei spellen en oefeningen gedaan en voorlichting gegeven. Alles met betrekking tot hoe zij met hun beperking in het leven staan en er mee om kunnen gaan. Cliënten van De Binders, Het Raamwerk en Het Lichtpunt verzorgen dit.

Marijke van Duijn heeft zelf een beperkt gezichtsvermogen en licht toe hoe een en ander in z'n werk gaat. 'We doen met de leerlingen zowel binnen in de school als op het schoolplein spelvormen die gerelateerd zijn aan praktijksituaties. Zo is er een levend gamebord en elk nummer heeft een connectie met een beperking' licht zij toe. 'Zij moeten ook de trap oplopen met een rietje in de mond zodat ze het benauwd hebben in de vorm van astma. Zij leren de rolstoel bedienen en er wordt aan gebarentaal gedaan. Ook moeten zij geblinddoekt en op de tast langs hindernissen lopen'.


Samenleving inclusief

Marijke schetst het hele project met de mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking als 'samenleving inclusief' met andere woorden: zij horen er ook bij. 'Voor de leerlingen van nu is het project goed omdat zij later mogelijk in hun beroep er ook mee te maken kunnen krijgen. Ook kunnen er in het gezin of in de familie zich situaties voor doen waarin het goed is dat zij er kennis van hebben genomen en er mee om kunnen gaan' weet Marijke uit ervaring.

'Weet u dat liefst 20 procent van de mensen slecht ziend is?' vraagt zij. Dat is toch een percentage waar menigeen geen weet van heeft. Daarom is het scholenproject sowieso al een goede zaak.