Het bestuur. V.l.n.r. Piet de Vries, Cees Verdoes (secretaris), Kees van der Plas (voorzitter), Bert van Duijn (penningmeester) en Hans Schonenberg.
Het bestuur. V.l.n.r. Piet de Vries, Cees Verdoes (secretaris), Kees van der Plas (voorzitter), Bert van Duijn (penningmeester) en Hans Schonenberg. Foto:

Stichting De Katwijkse Bomschuit opgericht

bom n Vorige week werden in de plaatselijke media plannen bekend gemaakt om op het Vuurbaakplein de garnalenbom KW 88 te vervangen door een nieuwe replica van een bomschuit op ware grootte. Een zogenaamde grote broer van de KW 88.

Door Piet van Kampen

Het betreft de 'Bomschuit Experience', een vernieuwend idee dat werd gelanceerd door een werkgroep van de gemeente en het Genootschap Oud Katwijk. De huidige bomschuit is eigendom van het Katwijks Museum maar de kosten van het onderhoud en winterstalling waren voor rekening van de gemeente.

Het plan houdt in dat de oude KW 88 een plaats krijgt in het Katwijks Museum en dat er een nieuwe, duurzame, onderhoudsarme grote bomschuit voor terugkomt op het Vuurbaakplein. Een met twee verdiepingen voor multifunctionele doeleinden. Presentaties over de historie van Katwijk, tentoonstellingen, bijeenkomsten, vergadermogelijkheden en optredens op het bovendek. Educatief en toeristisch attractief.
Het realiseren hiervan kost letterlijk een bom duiten. De nieuwe stichting heeft zich ten doel gesteld om op diverse manieren aan het benodigde geld te komen en hopelijk het plan binnen twee jaar verwezenlijkt te zien.