Willem van der Plas presenteert vrijdag zijn vierde boek. | Foto: Piet van Kampen
Willem van der Plas presenteert vrijdag zijn vierde boek. | Foto: Piet van Kampen Foto:

'Op zee gebleven' een waardevol document

n Boek wordt vrijdag gepresenteerd

boekpresentatie n In de afgelopen twintig jaren heeft Willem van der Plas er aan gewerkt, zijn vierde boek. Het wordt op vrijdag 25 mei in de kantine van Atletiek Vereniging Rijnsoever gepresenteerd. Het eerste exemplaar zal aan wethouder Jacco Knape worden overhandigd.

Door Piet van Kampen

Dat het boek niet in het gemeentehuis wordt overhandigd heeft enkele tongen los gemaakt. Ook in de politiek. Men is van mening dat de presentatie van een dergelijk boek dat specifiek over de Katwijkse visserij en degenen die hierbij het leven lieten in het 'gemeenschapshuis van ons allemaal' moet worden uitgereikt. Zeker omdat er in voorgaande jaren ook boeken in het gemeentehuis werden gepresenteerd. Auteur van der Plas is not amused. 'Het is heel erg jammer maar ik ben niet rancuneus. Ik heb de uitnodigingen voor de bijeenkomst al verzonden dus het kan niet meer worden teruggedraaid' klinkt hij berustend.


Trots

Willem van der Plas is een bescheiden man met een enorme know-how over de historie van Katwijk en met name over het maritieme gedeelte.. Hij is ook de drijvende kracht over het tot stand komen van het monument op de Boulevard van de omgekomen Katwijkse zeelieden. Zelf heeft hij ervaring op de visserij, tijdens zijn dienstplicht bij de Marine, op de koopvaardij en bij machinefabriek Zwitser. Zijn eigenlijke vak was ingenieur bij een Amerikaans bedrijf in de Petrochemie. Hij was er motordrijver, pijpleidingontwerper/isolatie en verfspecialist. 'Ik heb twee keer een hele reis om de wereld gemaakt en in diverse landen gewerkt' vertelt hij met gepaste trots. Met dezelfde gepaste trots praat hij over zijn nieuwste boek.


Eerder verschenen de boeken 'Katwijk in vogelvlucht', Katwijkse kapiteins en hun schepen' en Katwijkers op de walvisvaart' al van zijn hand. Zijn nieuwste boek 'Op zee gebleven' beschouwt hij toch wel als zijn levenswerk. 'Ik heb er twintig jaar over gedaan. Natuurlijk niet elke dag' lacht hij fijntjes 'maar er moest tussentijds in de loop der jaren zoveel informatie worden ingewonnen en er kwam telkens wat nieuws bij. Ik deed er tussendoor ook veel activiteiten voor het Katwijks Museum. Nu heb ik het afgerond'. De informatie won de auteur in bij de Raad voor de Scheepvaart, de Burgerlijke stand, vissersfamilies, het Katwijks Museum en diverse media. In totaal heeft hij uit ruim 3000foto's en documenten geselecteerd om het boek samen te stellen. Het verhaalt over de periode van 1919 tot 2018.


Aanleiding

Wat bracht Van der Plas ertoe om dit boek samen te stellen want het zijn niet alleen verhalen en informatie maar het bevat ook ruim 200 portretten? 'Mijn betovergrootvader werd op zee vermist en het leek een open einde. Maar dankzij een uitkering en de gegevens uit een kasboek van een Katwijks verzekeringsfonds 'Draagt Elkanders Lasten' is toen de zaak opgelost. Dat was eigenlijk de reden dat ik er aan ben begonnen. 'Het was wel een worsteling om aan geld te komen want ik kon het zelf niet bekostigen en heb tientallen fondsen aangeschreven. Aangezien ik particulier ben en geen stichting kreeg ik nul op het request. Na veel lobbywerk van bekenden is het uiteindelijk toch gelukt dat er geld van sponsors en enkele fondsen binnen kwam'.

Van der Plas toont de omslag. 'Ontworpen door mijn zoon Bob. Alles zit er in, de zee, vis, een schip, de Oude kerk en zelfs een mijn' licht de auteur toe. Een knap stukje creativiteit. Het boek is verkrijgbaar bij Het Baken in de Secr. Varkevisserstraat en bij Willem van der Plas thuis, Schouthof 11. Het fraaie naslagwerk telt 545 pagina's en ongeveer 200 portretten van op zee omgekomen Katwijkse zeelieden. De prijs bedraagt € 29,90.

Komt er nog een vijfde boek? Van der Plas lacht fijntjes. 'Je weet nooit wat er nog op je pad komt'.


Baalbergen aanmoedigingsprijs 2018

kunstprijs n Sinds 1971 organiseert Baalbergen exposities in haar pand aan de Ambachtsweg in Katwijk. Inmiddels hebben meer dan 250 kunstenaars daar hun werk kunnen tentoonstellen.


Vaak ging het om ervaren (semi-)professionele kunstenaars die hun strepen al verdiend hebben. Het blijft echter belangrijk om ook getalenteerde, startende kunstenaars een podium te bieden voor hun werk. Daarom heeft Baalbergen Katwijk in 2017 de Baalbergen Aanmoedigingsprijs voor startende kunstenaars ingesteld. Deze prijs is in 2017 gewonnen door Lisette Hogewoning die inmiddels regionale bekendheid heeft verworven met haar collages van onder meer Amy Winehouse.

Ook in 2018 zullen startende kunstenaars een podium krijgen bij Baalbergen. Maakt u schilderijen, etsen, beeldhouwwerk, foto's, tekeningen, quilts of werkt u in andere kunstvormen? Bent u een startende kunstenaar en verbonden met deze regio? Wilt u uw werk voorleggen aan een professionele jury? Wilt u exposeren in een professionele omgeving?

Meld u dan voor 1 juli aan om deel te nemen aan de Baalbergen Aanmoedigingsprijs. Aanmelden kan door foto's van vier verschillende werken te mailen naar expo@baalbergenkatwijk.nl De deskundige jury zal zich vervolgens over uw werk buigen en de meest getalenteerde aanmelders uitnodigen voor een gezamenlijke expositie. Deze zal vanaf september te zien zijn bij Baalbergen Katwijk. De uiteindelijke winnaar ontvangt een oorkonde, een geldbedrag en de kans om met eigen werk een complete expositie samen te stellen.