Wouter-Jan Vroegindeweij ontvangt de petitie van Martin Noort. Frank van Delft kijkt toe. | Foto: Piet van Kampen
Wouter-Jan Vroegindeweij ontvangt de petitie van Martin Noort. Frank van Delft kijkt toe. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Oproep aan de gemeenteraad

pleidooi n Vorige week donderdag werd er in het gemeentehuis een petitie aangeboden aan plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, Wouter-Jan Vroegindeweij. Zo'n 500 handtekeningen ondersteunen een actie die door plaatsgenoot Kees Barnhoorn werd gestart.

Martin Noort en Frank van Delft sloten zich bij Kees Barnhoorn aan en vormden het actiecomité 'Katwijk Kinderpardon'. Mannen met het hart op de juiste plaats voor de medemens. Van Delft zet zich al langer in voor mensen in het AZC en na het overhandigen van de petitie werd hij door enkele asielzoekers in de armen gesloten. Voor een honderdtal aanwezigen waaronder ook enkele raadsleden hield hij een vurig pleidooi. De aanwezigheid van de raadsleden was van belang omdat later op deze avond door twee fracties waaronder de Christen Unie een ingediende motie zou worden besproken. De inhoud: het verzoek dat Katwijk in Den Haag pleit voor een eerlijk Kinderpardon. Voor hier gewortelde kinderen kwam er in 2012 de Kinderpardon regeling. In de praktijk blijk echter dat 98% van de kinderen wordt afgewezen. Dit omdat het onmogelijk is om aan de talloze voorwaarden te voldoen. Verreweg de meeste afwijzingen worden gedaan op grond van 'het niet voldoende meewerken aan de terugkeer. Je moet dus 'terug keren' voordat je mag blijven. Een onhaalbaar criterium. Hier moet Den Haag soepeler mee omgaan is de dringende boodschap die de Katwijkse politiek aan de regering over moet brengen.


Pleidooi

Van Delft hield een vurig pleidooi. 'Opstaan voor kinderen in het AZC. Kinderen die naar de scholen en de sportverenigingen in Katwijk gaan. Kinderen die enorm hechten aan klasgenoten en vriendjes, van grappen houden en dromen over water ze later willen worden, net als uw kinderen'. Statements die indruk maakten. Volgens artikel 2 van het VN-Kinderrechtenverdrag hebben kinderen recht op een veilige plek om te wonen, op goede medische zorg en onderwijs. Hij refereerde aan situaties waarin kinderen bij nacht en ontij door politieagenten gescheiden van hun ouders werden afgevoerd. Hoog tijd dus om aan de Haagse bel te trekken.