Arie Twigt in actie.| Foto: Ilse Schaffers, IQ Photo&Art
Arie Twigt in actie.| Foto: Ilse Schaffers, IQ Photo&Art Foto:

Kampioen van Nederland

Arie Twigt is een 18-jarige rolstoelbasketbalspeler uit Katwijk en woont op Papendal. Op het sportcomplex van Papendal traint Arie wekelijks met het Nederlands Team en in het weekend speelt de basketballer wedstrijden voor Only Friends uit Amsterdam. In deze blogpost vertelt Arie over zijn avonturen op Papendal en daarbuiten! Zijn belevingen schrijft hij op voor de Dirk Kuyt Foundation, zij ondersteunen hem in zijn weg naar de Paralympische Spelen in 2020.


'Dag allemaal! Afgelopen weekend was het weekend waar heel het jaar om draaide. We speelden de finales om het Nederlands Kampioenschap. In de competitie zijn we als eerste geëindigd en het vorige weekend hebben we de Bekerfinale gewonnen, dus hoopte ik nu op de dubbel. Daarvoor moesten we eerst vrijdagavond tegen Arrows'81 uit Rotterdam spelen. Een tegenstander die we op papier zeker konden hebben.


Tijdens de wedstrijd tegen de Rotterdammers ging het goed! Ik had eerlijk gezegd meer van ze verwacht. Een speler van Arrows was helemaal klaar met de wedstrijd en ging zelfs vroegtijdig langs de kant zitten. Wij waren de favoriet en daar kon de tegenstander blijkbaar niet tegen. Het werd 85 tegen 43, een monsterscore!


Een dag later volgde de finale tegen onze vaste concurrent om de titelstrijd, SC Antilope uit Utrecht. Een belangrijke speler uit het team van Antilope was geblesseerd, maar we moesten wel scherp blijven. Ik had veel zin in de wedstrijd, maar Antilope kwam verrassend op voorsprong! We wilden deze finale absoluut winnen, dus moesten we meer gas gaan geven. Als team gingen we er tegenaan en dat leidde ertoe dat we 26 punten scoorden zonder tegenpunten! Tijdens de wedstrijd had ik dat niet door, maar ik wist wel dat we lekker bezig waren. Door die run kwam Antilope niet meer in de buurt en de spanning van de finale was weg. Het was geen spannende wedstrijd, maar mijn ouders zeiden: ''Winst is winst'', haha. Uiteindelijk is het 67 tegen 41 geworden, dus hebben we net als vorig jaar de dubbel gepakt! Tijd voor een klein feestje in de kantine. Niet te wild, want de Europa League 2 wedstrijden in Sheffield komen eraan en dat is best een uitdaging!

De Europa League 2 finale in Sheffield is een belangrijk toernooi en het zou fantastisch zijn als we daar een wedstrijd kunnen winnen… We moeten tegen topclubs, zoals Hornets Le Cannet uit Frankrijk en Porto Torres uit Italië. Dat zijn de betere clubs uit Europa, maar wij moeten de Nederlandse eer hoog houden. Dat we in de vorige ronde eerste werden in Italië had niemand verwacht, dus nu is het tijd om ons ook te bewijzen in Sheffield.


Volgende keer praat ik jullie bij over deze spannende reis in Europa en ik hoop dat ik jullie dan kan vertellen dat we kampioen zijn geworden, haha.'