De leerlingen deden allemaal mee aan de waterestafette. | Foto: Piet van Kampen
De leerlingen deden allemaal mee aan de waterestafette. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Water voor sap een gezonde stap

n Project op scholen is verder uitgebreid

water n Reeds eerder werd op twee basisscholen in Rijnsburg een speciaal 'waterproject' gestart. In navolging hiervan is er vorige week donderdag op de Sjaloomschool en de Willem van Veenschool hieraan een vervolg gegeven. Op de laatstgenoemde school ging dit met een officieel moment gepaard.

Door Piet van Kampen

De gemeente heeft met diverse instanties ingehaakt op heet landelijke project JOGG, Jongeren Op Gezond Gewicht. De doelstelling hiervan spreekt voor zich. Het is niet alleen een algemeen landelijke trend dat jongeren vaak op vroege leeftijd al iets zwaarder zijn dan gewenst is en ook in Katwijk is men hier zich van bewust. Waar kan je- behalve thuis bij en met behulp van de ouders- beter met een gezonde levensstijl beginnen? De basisschool is hiervoor een plaats bij uitstek omdat de kinderen daar ook de nodige uren doorbrengen.

Van huis mee iets om te eten en te drinken, het hoort er bij. Maar nu nog de gezonde producten.


Fruit

Op de Willem van Veenschool liep er al een project met fruit, gestimuleerd vanuit de Europese Unie.

'Drie keer per week werd er fruit op school gebracht en het heeft veel draagvlak bij de ouders' vertelt adjunct-directeur Rob Jansen. 'Het duurde twintig weken en het liep goed' is zijn ervaring.

´Daarom is het gecontinueerd en brengen de kinderen zelf fruit mee. Nu sluit Welzijnskwartier aan en gaan we met water beginnen en elke leerling krijgt een bidon. Die kunnen zij thuis of eventueel op school vullen. We kunnen leerlingen niet verplichten maar wel stimuleren om water te drinken. Als dit gaat lukken gaan de verpakkingen van diverse sappen de deur uit en scheelt dat ook afval. Het is een bijdrage aan gezonde voeding voor het leven', benadrukt Rob Jansen.


Belangrijk

Wethouder Gerard Mostert was op het schoolplein ter plaatste om het startsein te geven voor een speelse estafette met water, georganiseerd door Come4sports van Welzijnskwartier.

De bewindsman sprak alle leerlingen doordringend toe en wees hen op het belang van water voor het lichaam. Ook kaartte hij gelijktijdig het afvalprobleem aan.

'Water is eigenlijk heel duur door systemen voor zuiver drinkwater', lichtte hij toe. 'Ook komt er veel afval in de oceanen terecht. We zijn over de top gegaan met afval en moeten nu het goede voorbeeld gaan geven'. Het 'educatieve mes' moet dus van twee kanten gaan snijden.