Als de plannen doorgaan, wordt deze bomschuit bij de Vuurbaak vervangen door de Bomschuit Experience. | Foto: Piet van Kampen
Als de plannen doorgaan, wordt deze bomschuit bij de Vuurbaak vervangen door de Bomschuit Experience. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Krijgt de KW 88 een grote broer?

n Bomschuit Experience, een vernieuwend idee

garnalenschuit n Mits de plannen doorgaan zal er over twee jaar op het Vuurbaakplein een nieuwe originele bomschuit liggen. De oude vertrouwde 'garnalenbom' KW 88 zal dan plaats maken voor een grote broer en blijvend onderdak vinden in het Katwijks Museum. Een plan met mitsen en maren, maar wel een waarover is nagedacht.

Door Piet van Kampen

Twee jaar geleden zaten de gemeente en het Genootschap Oud Katwijk bepaald niet op één lijn met de betrekking tot het beheer, het onderhoud en de locatie van de KW 88 het icoon dat herinnert aan de tijden van vroeger. Het enige exemplaar in Nederland 'De Welstandscommissie velde een Salomonsoordeel en vond dat het waard was om dit historisch erfgoed te bewaren' lichtte Hans Schonenberg toe tijdens de presentatie van het plan in het Katwijks Museum. 'De standpunten lagen uiteen maar we hebben elkaar gevonden'. Het Katwijks Museum is eigenaar van het schip en de gemeente wil af van de kosten van onderhoud en stalling in de winter. Er werd een projectgroep opgericht met daarin vertegenwoordigers van betrokken partijen. 'Er is lang radiostilte geweest maar nu komen we met het plan naar buiten' gaf Schonenberg aan.


Multifunctioneel

Het plan beoogt dus een nieuwe maar dan grote originele replika van een bomschuit van duurzame en onderhoudsarme materialen op het Vuurbaakplein. Hierin bevinden zich twee verdiepingen en een open dek. Omdat de schuit een platte bodem heeft kunnen op de benedenverdieping voorstellingen worden vertoond. De bovenste verdieping leent zich voor vergaderingen, bijeenkomsten en recepties. Op het dek kunnen er bijvoorbeeld ook groepen optreden. De Bomschuit Experience kan dus voor meerdere functies worden benut. Educatief, recreatief en als toeristische trekpleister. Ook Katwijk Marketing staat positief tegenover het plan.


Win-win situatie

Om het plan te kunnen financieren wordt er deze week een stichting opgericht. Over het kostenplaatje valt nog niets te zeggen. Dat er een 'bom' duiten nodig is staat als een paal boven water. Het is aan de stichting om te lobbyen bij sponsors en crownfunding te starten. Als het plan realiteit wordt kan de KW 88 definitief naar haar eindbestemming in het Katwijks Museum waar men er al plannen voor klaar heeft liggen. Dan heeft ieder het naar zijn zin en is er een win-win situatie


Vier avonden aan de wandel

vierdaagse n Het had weer veel weg van een volksoploop toen vorige week vrijdagavond de omgeving van de Ichtuskerk zwart zag van de mensen. Van alle generaties waren ze er om de 1700 wandelaars uit de gemeente te verwelkomen.

De 46e Avondvierdaagse, georganiseerd door De Molenwijk was weer achter de benen. De 5, 10 of 15 kilometer per avond zaten er weer op. De stoet werd vanaf de Ichtuskerk naar de finish bij De Wiek muzikaal vergezeld door Jong DVS, de Jong Floraband en Sint Cecilia uit Voorhout. Veel scholen behoorden tot de deelnemers waaronder ook De Horizon. Quincy (7) 'Het was leuk en niet zo moeilijk'. Klasgenootje Lucy (7) had al drie jaar mee gedaan. Bescheiden: 'Ik ben niet moe. Het was weer heel leuk'.

Afbeelding