Dirk Kuyt met zijn gezin. | Foto: Piet van Kampen
Dirk Kuyt met zijn gezin. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Dirk Kuyt presenteert biografisch boek

succes n Exact een jaar nadat Feijenoord na 18 jaar de landstitel veroverde kwam vorige maandag 14 mei het boek 'Dirk Kyut. Het geloof in succes' uit. In het sponsorhome van Quick Boys, de club waar Kuyt de eerste stappen naar zijn succesvolle carrière zette kregen zijn kinderen Noëlle, Jorden, Aidan en Roan de eerste exemplaren van hun bekende vader uitgereikt.

Door Piet van Kampen

Voor een biografie komt dit boek veel te vroeg. 'Waarom dan nu al een boek?' is de vraag aan Dirk 'Eigenlijk heb ik het al een paar keer voor me uitgeschoven toen het eerder aan mij werd gevraagd. Nu ik gestopt ben wilde ik iets over mijn carrière vertellen. Ik ben ambitieus en denk altijd vooruit en daarom is het een heel bijzonder verhaal geworden van een proces dat als team tot succes heeft geleid' licht hij toe. 'Het is een mooi proces'.

Verder vragen leert dat het verhaal zich in feite toespitst op de twee laatste jaren bij Feijenoord met een enkele flashback naar o,a, Liverpool. Over zijn laatste periode bij de Rotterdammers is hij open en eerlijk. 'Ik heb er veel tijd doorgebracht en het waren heftige jaren'. In zijn laatste seizoen was hij niet altijd meer een basisspeler en dat vrat aan hem. 'Ik ben boos geweest maar heb altijd respect gehad voor de beslissingen van Gio. Ik mocht Gio dit zeggen omdat ik jaren met hem samen heb gespeeld. Misschien ben ik niet de beste speler maar wel de belangrijkste voor het team' liet hij zijn trainer weten. 'In het boek ben ik ook kritisch op mezelf geweest en ik heb soms wakker gelegen maar het is het me wel waard geweest' bekent Kuyt openhartig. 'Hoe ga je met tegenslag om en verander je negatieve energie in positieve energie en ben je klaar om je jezelf weer op te peppen?.Het is een verhaal met een boodschap' stelt Kuyt nadrukkelijk.


Teamwork

Zoals Kuyt dankzij teamwork over successen spreekt, in dezelfde bewoordingen laat ook de auteur van het boek, Jaap de Groot zich uit. 'Dirk belde mij omdat hij graag wilde dat dit boek er kwam. Na het schrijven van twee boeken over Johan Cruyff dacht ik: dit is het summum dus hierna nooit meer een boek over een voetballer. Typisch Dirk dacht ik, hij geeft nooit op. Ik was sceptisch en ging een gesprek met hem aan en dacht 'wauw, dit is iets anders en na het tweede gesprek was ik om' geeft de Groot toe.

Er ontstond een-tweetje tussen de twee dat uiteindelijk leidde tot het tot stand komen van het boek. 'We gingen samen een proces aan en Dirk had heel bewust het verhaal in z'n hoofd. Het is een goudeerlijk verhaal en het gaat verder dan goals en successen. Hoe voelt een gezin zich achter een topsporter? De kracht van het boek is het proces van mensen die elke dag iets mee maken'. Verder benadrukt De Groot nog: 'Ik heb waardering en respect voor het verhaal. Nooit eerder heb ik zoiets van een sportman of een trainer gehoord'. De auteur oogt een tevreden man.


Minder tevreden

Overigens werd in de media al snel duidelijk dat men bij Feijenoord minder tevreden is en zou het boek uit het perspectief van Kuyt zijn geschreven. In het TV programma van RTL 4 'RTL Late Night' van maandag 14 mei benadrukte de ex-profvoetballer dat het zijn verhaal is maar voor de directie, trainer en staf bij Feijenoord veel respect en waardering heeft.


Scoren voor Unicef

hockey n Tijdens de wedstrijd op zaterdag 26 mei scoort de ME5 van HC Catwijck voor de pasgeboren baby's in ontwikkelingslanden.

Alle baby's verdienen een kans! Voor elk doelpunt tijdens de wedstrijd van zaterdag 26 mei a.s. worden de meiden gesponsord voor dit goede doel. Daarmee willen zij Unicef helpen helpen.

Afbeelding