Vol enthousiasme werd het strand weer schoongejut tijdens Expeditie Juttersgeluk. | Foto: Piet van Kampen
Vol enthousiasme werd het strand weer schoongejut tijdens Expeditie Juttersgeluk. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Bijzondere jutters weer op jacht naar rommel

Strandjutters n Vorige week vrijdagmiddag ging hij voor de vierde keer van start, de etappe van Stichting Juttersgeluk in Katwijk. Binnen twee weken maken zo'n 800 mensen met een beperking een stukje strand schoon en ruim dertig deelnemers droegen weer hun steentje bij. Als altijd razend enthousiast voor dit jaarlijkse 'uitje'. Het is een laagdrempelige manier om maatschappelijk actief te zijn.

Door Piet van Kampen

In paviljoen Strandhuys Katwijk stond de koffie of een frisdrankje met een lekker gebakje al klaar. Het is een traditie geworden nadat in 2015 dit bijzondere juttersproject van start ging en Katwijk een van de eerste zes deelnemende gemeentes was. Inmiddels zijn het er 29. Eerst even je vingers aflikken en dan luisteren naar de woorden van wethouder Jacco Knape die zelf ook met een emmer en grijper de strijd tegen het zwerfafval op het strand aanging. Dit jaar was het thema 'peuken' een van de meest gevonden afvalitems op de stranden. Samen met KIMO Nederland en Belgiƫ (een milieuorganisatie) wordt het strand tussen Sluis en Delfzijl in etappes opgesplitst. Deze keer liepen er ook vijf vaste 'professionele' leden van Juttersgroep Katwijk mee.


Goed bevallen

Een aantal jutters uit onze gemeente heeft al vaker mee gedaan. Kees voor de tweede keer. 'Ik vond het leuk en het is me goed bevallen' lacht hij. Kees die vorig jaar veel peuken, plastic en blikjes had gevonden is een optimist en wist vaak heel alert op de vragen van Knape te antwoorden.

'Waarom laten de mensen zoveel vuil achter op het strand en weten ze niet wat dit voor het milieu betekent?' vroeg Knape. Voordat er ook maar iemand de kans kreeg om te antwoorden zat Kees al met zijn vinger omhoog. 'We hebben veel van die luie elementen hier op strand' was zijn komische doch serieuze antwoord dat de nodige hilariteit teweeg bracht. Martijn vanuit zijn rolstoel tegen de wethouder: 'Ik zag je gisteren nog en vroeg toen 'Ben je er morgen ook bij?' hetgeen nogmaals bij de aanwezige begeleiders en jutters tot een spontane lach ontlokte. Na de inleiding van Knape eerst even een groepsfoto en daarna gewapend met emmer en grijper ten strijde.