Afbeelding

Grasshoppers H1 laat het in finale afweten

Basketbal n Voor de tweede achtereenvolgende keer staat Solar-systemen Grasshoppers in de finale om het kampioenschap van de promotiedivisie. Het is de vooraf al voorspelde finale tussen de Katwijkers en Lokomotief uit Rijswijk. Het wordt een wedstrijd waarin Solar-systemen Grasshoppers voortdurend naar mogelijkheden moet zoeken tegen de taaie verdediging van Lokomotief. Een slecht 2e kwart zorgt ervoor dat Solar-systemen Grasshoppers constant tegen een achterstand aankijkt. In het 3e en 4e kwart komt het team van coach Reitsema dichtbij maar mede door veel gemiste vrije worpen kan Lokomotief de kleine voorsprong tot het laatst behouden.

Beide teams weten zich gesteund door veel supporters die voor een fijne sfeer zorgen. Via Koen Grimbergen en Wouter Breel is er een 1e voorsprong: 4-3. De score gaat gelijk op. Lokomotief speelt een zoneverdediging. Ze houden de bucket goed dicht en geven weinig ruimte weg voor een goed schot. Solar-systemen Grasshoppers heeft het hier moeilijk mee. Een paar prachtig uitgespeelde aanvallen worden afgewisseld met misverstanden en turnovers. De periode eindigt bij 14-15.

Na 2 missers aan beide kanten valt de eerste driepunter van de wedstrijd voor Lokomotief. Joey Schelvis beantwoordt dit met een score maar hierna valt er 5 minuten geen score meer voor Solar-systemen Grasshoppers. De aanval is te traag om de zoneverdediging weg te spelen en de afstandsschoten vallen niet. Teveel wordt de drukte opgezocht. In de verdediging geeft Solar-systemen Grasshoppers teveel ruimte weg. Lokomotief mist nog een aantal lay-ups maar kan makkelijk uitlopen naar 16-26. Na 1 benutte vrije worp van Koen Grimbergen neemt Lokomotief nog meer afstand na 5 minuten met een volgende driepunter: 17-29. Het loopt niet en ook (4) vrije worpen worden gemist. In de laatste minuten kan Koen Grimbergen een paar maal onder het bord aangespeeld worden. In de buzzer krijgt Lokomotief ruimte voor een heel verre driepunter. Ruststand 23-33.

Solar-systemen Grasshoppers komt fel uit de kleedkamer, mist nog wel 2 vrije worpen maar na 3 scores van Koen binnen een minuut moet Lokomotief vluchten in een time out. Direct na de time out is er de eerste driepunter van Solar-systemen Grasshoppers via Joey Schelvis. 32-33. Solar-systemen Grasshoppers verdedigt nu met veel meer intensiteit dan voor de pauze. Er is zelfs een voorsprong na de scores van Jesper Jobse en Joey Schelvis (3 punter): 37-35. Lokomotief kan zich herstellen mede door een aantal discutabel gegeven persoonlijke fouten (Wouter Breel krijgt zo zijn 4e fout). Lokomotief kan via vrije worpen weer uitlopen en neemt nog meer afstand door weer een verre driepunter in het buzzersignaal. 41-48.

Solar-systemen Grasshoppers start sterk. Bas Rozendaal benut 2 vrije worpen en rondt daarna een aanval af met een spetterende dunk. Solar-systemen Grasshoppers speelt nu ook in een zoneverdediging. Het Katwijkse publiek gaat achter de ploeg staan maar is direct weer stil na een driepunter van Lokomotief. Dezelfde speler krijgt de gelegenheid om nogmaals 2x af te drukken voor een driepunter waardoor de achterstand weer 10 punten is: 47-57. Solar-systemen Grasshoppers krijgt veel fouten tegen en ziet Wouter Breel al snel met 5 fouten naar de bank gaan. Na scores van Joey Schelvis (5) en Sjoerd van Vilsteren (5) is het met nog 4 minuten op het bord 57-62. Met nog minder dan 2 minuten te spelen wordt de achterstand nog kleiner na de score van Joeri v.d. Linde en de driepunter van Jesper Jobse: 62-64. Op dit belangrijke moment maakt de center van Lokomotief een mooie score. Nog 1 kans krijgen de Katwijkers als er 3 vrije worpen worden toegekend maar er wordt maar 1 benut. In de volgende aanval is er een score met benutte bonus aan de andere kant. Het is de beslissing. Lokomotief krijgt nog meer vrije worpen bij het stoppen van de klok in de laatste minuut en stelt de verdiende overwinning veilig. Een laatste driepunter van Joey Schelvis helpt niet meer. Eindstand 67-74.