| Foto: PR
| Foto: PR Foto:

Workshop e-books op de e-reader en tablet

workshop n Bibliotheekleden kunnen gratis via de bieb duizenden e-books lenen in allerlei genres. Dat klinkt niet alleen heel aantrekkelijk, dat ís het ook. Het is dan wel prettig om te weten hoe een e-reader werkt en hoe je e-books op een e-reader of tablet zet. Precies op deze zaken wordt ingegaan tijdens de Workshop e-books op de e-reader & tablet, die op dinsdag 12 juni van 9.30 tot 11.30 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever wordt georganiseerd.


In deze praktische workshop krijgt men eerst een presentatie en een heldere uitleg. Onze ervaren cursusbegeleiders nemen u vanaf het begin bij de hand en vertellen wat nodig is om op een goede manier e-books van de bieb te kunnen lezen op de e-reader of op de iPad, tablet en smartphone. Na afloop is eventuele 'e-book-angst' verdwenen.

Na een rondje koffie gaan de deelnemers zelf aan de slag. Er wordt gewerkt met de e-readers en tablets van de bibliotheek. Cursisten leren onder begeleiding hoe ze een account kunnen aanmaken, hoe een e-reader wordt bediend, welke app ze voor de tablet moeten gebruiken en installeren om een e-book binnen te halen en krijgen meer te weten van het e-bookplatform van bibliotheek.nl. Na afloop krijgt iedereen een handleiding mee naar huis.

Er kunnen maximaal tien deelnemers geplaatst worden bij de Workshop e-books op de e-reader & tablet op dinsdag 12 juni van 9.30 tot 11.30 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever. Let op: de nadruk ligt op hoe je gratis e-books kunt lenen bij de bibliotheek. Om hiervoor een account aan te kunnen maken, moeten de deelnemers lid zijn van de bibliotheek.

De kosten voor de Workshop e-reader en e-books bedragen € 5,00. Aanmelden kan aan de balie van alle bibliotheekvestigingen of via www.bibliotheekkatwijk.nl


Pinksterconcert met Gerwin van der Plaats

Orgel n Op Tweede Pinksterdag, maandag 21 mei aanvang 19.30 uur, verzorgt Gerwin van der Plaats het derde orgelconcert van de internationale orgelserie, georganiseerd door Stichting Orgelcomité Nieuwe Kerk Katwijk aan Zee.


Gerwin van der Plaats gaat debuteren in Katwijk op het Van den Heuvel-orgel met een Pinksterconcert. Van der Plaats is vooral bekend als dirigent van een vijftal koren, waaronder het beroemde D.E.V. uit Kampen en als vaste begeleider van 'Zingend naar de Zondag' te Stadskanaal. Aan de toetsen is hij ook zeer regelmatig als concertgever actief. Nu dus een feestconcert in Pinkstersferen. Het Pinkstervuur laait op in de pompeuze Concert Ouverture van Hollins, de statige BWV 549 (Bach), een Grande Marche van Wagner en de Marche Héroïque van Brewer. Rustige inspiratie is er met de Elegy van Archer, een Romance van Wagner en de Air Gracieux van Young. Naast alle kleine gerechten, is er ook een hoofdschotel met de Derde Fantasie (op.157) van Saint-Saëns. Een heerlijk klein kwartier door de Romantiek geïnspireerde heroïek en lyriek. Kampen als inspiratiestad van Van der Plaats, komt nog terug met Willem-Hendrik Zwart en Mulder: 'O Heil'ge Geest, daal op ons neer'. Van Klaas Jan Mulder horen we een Pinksterfantasie.

De kerkdeuren zijn vanaf 19.00 uur geopend. Bij de entree, € 10 p.p., krijgt men een programmaboekje van het concert, dat tevens alle programma's van 2018 bevat. Voor kinderen t/m 12 jaar is de toegang gratis. Parkeren is gratis op het kerkplein aan de Voorstraat.


Speuren in het duin naar nachtegalen

Vogelexcursie n De nachtegaal is terug uit Afrika: lente! Dwaal op vrijdag 18 mei van 19.00 tot 21.00 uur samen met de Staatsbosbeheer-gids door de duinen van Berkheide en speur naar deze luisterrijke vogels.


Rond half april landen ze na hun lange reis vanuit Afrika in het Hollands Duin om te broeden. De prachtige zang klinkt vooral bij schemer en 's nachts en tot ver in de omtrek. De gids vertelt je ook over het typische zeedorpenlandschap waar de nachtegaal zingt: een geheel van kleine akkertjes, ooit door vissers uit omliggende dorpen in de duinen aangelegd. Deze armoedige akkertjes zijn nu een verrijking voor de duinen.

Startpunt bij Soefitempel, Zuidduinseweg 7. Meedoen kost € 5.00. Kinderen van 8 t/m 12 jaar betalen € 2.50 Aanmelden is verplicht en kan op www.staatsbosbeheer.nl/nachtegaalberkheide