Huisvesting is een belangrijk speerpunt, vindt Sonny Spek (DURF). | Foto: Piet van Kampen
Huisvesting is een belangrijk speerpunt, vindt Sonny Spek (DURF). | Foto: Piet van Kampen Foto:

DURF wordt beloond met drie zetels

nieuwkomer n Is het een nieuw fris briesje dat in de Katwijkse politiek is opgestoken? Aan de hand van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen zou dit een voorzichtige conclusie kunnen zijn. De tijd zal moeten leren of de nieuwe partij een basis kan leggen voor een toekomst waarin lijsttrekker Sonny Spek gelooft. 'Wij willen de grootste partij van Katwijk worden'.

Door Piet van Kampen

Samen met Danny Dubbeldam en Arie van Rooijen neemt Spek (20) binnenkort plaats op drie zetels. Resultaat van de 3000 stemmen die op DURF zijn uitgebracht. Opvallend veel uit de wijken Hoornes en Rijnsoever maar toch ook uit Katwijk aan Zee. 'Dat heeft mij positief verrast' maar tevens moet Spek bekennen dat Valkenburg en Rijnsburg nogal achter bleven met het aantal stemmen.

'Als underdog had ik dit resultaat niet verwacht' klinkt Spek bescheiden 'maar er zijn veel positieve reacties gekomen niet alleen van de media maar ook van mensen op straat. Nu gaan we er werk van maken, we willen mee en doen en zijn er klaar voor'. Wat zou de kiezer (overwegend dus ook jongeren) hebben bewogen om op DURF te stemmen?

Spek: 'Ons programma spreekt hen aan. Geen nieuwe bieb, goede leefbaarheid en huisvesting maar toch ook het karakter van authentiek Katwijk behouden. Ook een goede integratie is belangrijk', somt de kersverse politicus als belangrijke speerpunten op. 'Ik denk dat wij met ons programma duidelijk zijn naar jonge mensen maar niet naar hen alleen. Ik kreeg reacties van ouderen die op ons hadden gestemd en ook zij hebben oog voor veranderingen' denkt Spek.

Coalitie

Hoe de vorming van de nieuwe coalitie er uit zal zien is, mede aan de hand van de uitslag nog een open vraag. Sonny Spek is klaar voor onderhandelingen. 'Wij willen mee doen' stelt hij nadrukkelijk. 'Met drie zetels worden wij toch wel serieus genomen. Als wij buiten worden gesloten zal de kiezer niet blij zijn' voorziet hij. Een coalitie van twee christelijke en twee niet-christelijke partijen is in zijn ogen een reƫle optie. 'Als het toch oppositie wordt zullen wij blijven bouwen want we willen de grootste van Katwijk worden'.

Uitslag

Bij een opkomst van 62,01 procent ziet de definitieve uitslag er als volgt uit. Het CDA blijft met 7 zetels gelijk ten opzichte van 4 jaar geleden en daarmee tevens de grootste partij. De ChristenUnie en de SGP leveren beiden 1 zetel in en staan gelijk met 5 zetels. Drie zetels zijn er voor de VVD, Hart voor Katwijk en Gemeentebelangen. De Partij van de Arbeid heeft 2 zetels. D66 heeft 1 zetel. Kies Katwijk houdt 1 zetel over.

Jezus Leeft en De Lokalen kregen niet genoeg stemmen voor een plek in de gemeenteraad.