Volop werd er gediscussieerd over hoe de aanpak van de Rijnstraat eruit moet gaan zien. | Foto: Piet van Kampen
Volop werd er gediscussieerd over hoe de aanpak van de Rijnstraat eruit moet gaan zien. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Plan Rijnstraat gaat nog een keer onder de loep

verkeersaanpak n Tijdens de presentatie van vorige week dinsdag in De Open Hof bleek dat er door de vele aanwezigen verschillend werd gedacht. Maar punt is wel dat er op korte termijn een definitief plan op tafel moet komen want van uitstel - het heeft al lang genoeg geduurd - komt in dit geval geen afstel. Binnenkort komt er 'voorlopig definitie versie op tafel.

Door Piet van Kampen

Veiligheid (verkeer), groen en de Turfmarkt daar draait het allemaal om. Dat de Rijnstraat een 30 kilometerzone gaat worden was bekend. De vraag is echter hoe de snelheid gehandhaafd gaat worden. Van politiewege zal er weinig handhaving zijn want 30 kilometerzones hebben geen prioriteit. Gaan de aan te brengen plateaus op belangrijke, gevaarlijke kruispunten snelheidsverminderend werken? Op de mentaliteit van sommige automobilisten hoeft men niet te rekenen. 'Zij drukken het gaspedaal toch wel in' weet wethouder Klaas-Jan van der Bent.

De Brouwerstraat in Rijnsburg werd door een aanwezige terecht als slecht voorbeeld aangehaald. De vraag werd dan ook gesteld: 'Wordt de herinrichting zodanig dat de 30 kilometersnelheid wordt afgedwongen?'. De voorgenomen maatregelen betreffen het versmallen van de rijweg tot 5,5 meter, lagere straatverlichting, meer groen aan weerszijden en de op de gevaarlijke kruispunten aan te brengen plateaus. Ook het asfalt dat in rood/bruin zal worden uitgevoerd dient snelheidsremmend te werken. Omtrent het groen nog een heikel punt. Veel bomen raken aan het einde van hun levenscyclus en moeten binnen vijf jaar worden vervangen. Dus: gelijk nieuwe planten of vijf jaar later de boel weer opnieuw openbreken? Met nieuwe jonge bomen wordt het karakteristieke beeld van de straat aangetast maar het moet er toch ooit een keer van komen.


Beeld, geluid en de Turfmarkt

'Het geluid is belangrijker dan het beeld' in de optiek van een bewoner die geluidsoverlast bij met name de plateaus vreest. Vooral als deze van een 'streetprint' worden voorzien. (in het asfalt gedrukt printen die klinkers suggereren). Verandert het beeld van de Turfmarkt? Wordt het plein opgehoogd zodat er één geheel met de Rijnstraat ontstaat zoals er een wens ligt? Als het aan de bewoners ligt zeker niet. Waar moet het regenwater naar toe? Een bewoner kwam met een goed idee. 'Maak van de schuine kant een soort tribune van trappen. Ook handig bij evenementen'. Dit vond bijval evenals het idee om zuinig te zijn op de parkeerplaatsen bij De Coöp supermarkt. In afwachting van het nieuwe ontwerp. Hoe dan ook, in 2019 moet toch de schop erin.


Wie wordt de eerste vrouwelijke opstapper?

redders n Er zijn van die beroepen waar je niet zoveel vrouwen tegenkomt. Denk aan de bouw, de visserij en de brandweer, maar het geldt zeer zeker ook voor het reddingwerk van de KNRM.


In 1824 - het jaar van oprichting van de KNRM - was er landelijk nog geen enkele vrouwelijke redder. Anno 2018 staat de teller op slechts 25 varende vrouwen op een totaal aantal vrijwilligers van 1300.

Reddingstation Katwijk heeft tot op de dag van vandaag geen enkel vrouwelijk bemanningslid. Het zou fantastisch zijn als we dit jaar ook in Katwijk onze eerste vrouwelijke opstappers kunnen opleiden tot vakkundige redders. Station Katwijk is daarom een wervingscampagne begonnen waarbij vrouwen en mannen die hiervoor in aanmerking komen, van harte worden opgeroepen om te solliciteren.

De vrouwen die zich belangeloos inzetten voor de KNRM krijgen nog weleens een verbaasde blik als ze aan boord stappen bij een schip in nood. Maar voor de rest maakt het feit dat er een vrouw bij de KNRM zit, is er geen enkel verschil voor het reddingwerk. Uiteraard moet je - of je nu man of vrouw bent - wel aan de profielschets voldoen. En bedenk ook: vrijwillig is niet vrijblijvend. Dus als je nu denkt: dat wil ik ook!? Bij Reddingstation Katwijk ben je welkom. Kijk snel op www.knrm.nl/vacatures bij Reddingstation Katwijk en misschien ben jij dan wel onze eerste vrouwelijke opstapper in spe.