Het midden van het Andreasplein blijft open voor evenementen. | Foto: Piet van Kampen
Het midden van het Andreasplein blijft open voor evenementen. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Plan terrassenbeleid als advies naar B & W

herinrichting n Na veel huiswerk vooraf - gesprekken met bewoners, ondernemers, politie en hulpdiensten - treden de genomen verkeersmaatregelen in het centrum in werking. Op het Andreasplein was een en ander al gerealiseerd, nu worden deze ook in de Princestraat en de Louwestraat van kracht.

Door Piet van Kampen

De bewoners en ondernemers zijn per brief op de hoogte gesteld van alles wat er verandert. Zij krijgen tot in detail tekst en uitleg over hoe alles voor hen in z'n werking gaat en over de mogelijkheden voor het aanvragen van ontheffingen. Met de herinrichting van het centrum zijn er ook plannen voor het terrassenbeleid van de tekentafel gerold. Deze dienen als advies aan B &W en zijn mede opgesteld na overleg met een burgeradvieskring waarin ondernemers en bewoners betrokken werden. De plannen behelzen een zogenaamde randopstelling van de terrassen zodat het middengedeelte van het Andreasplein voor evenementen beschikbaar blijft. Een flexibele opstelling – geen schermen en materialen verankeren in de bodem- moet mogelijk maken dat er ook grootschalige evenementen zoals een taptoe gehouden kunnen worden. Het bestaande terras van Van Maanen in de Princestraat blijft. Mogelijkheden voor meer terrassen als er nieuwe horecabedrijven bij komen in de Princestraat liggen open.


Pollers

Bij de Voorstraat en in de Badstraat komt midden in de weg een poller te staan. Een poller is een beweegbare paal die in het wegdek verzinkt als er een auto met een geregistreerd kenteken voor een ontheffing voor staat. De poller zinkt dan weg. Van maandag tot en met zaterdag tussen 7.00 en 12,00 uur staan deze pollers naar beneden en kan iedereen met de auto het gebied inrijden om te laden en te lossen. Aan het einde van de Princestraat komt ook een poller die altijd omhoog staat. Bij uitrijdend verkeer zakt deze automatisch weg. Vanaf maandag 30 april zullen de pollers in bedrijf zijn. Parkeren in het centrum kan alleen op een privéplaats. Tot ergens in 2019 wordt als tijdelijke oplossing voor de parkeersituatie op de Boulevard en de Koningin Wilhelminastraat een maximale parkeerduur van 90 minuten ingesteld. Deze geldt niet voor de bewoners. Voor de Koninginneweg tot aan het Vuurbaakplein is ook een maximale parkeerduur van 90 minuten ingesteld tot 18.00 uur. Buiten deze tijden mogen alleen vergunninghouders hier parkeren.


Louwestraat

De rijrichting in de Louwestraat wordt na een proef en in overleg met de bewoners omgedraaid. De auto's kunnen de straat alleen inrijden van het Baljuwplein. Bij de ingang aan de Princestraat komt een paal in de weg en alleen fietsers en brommers mogen er van deze kant dan nog inrijden. De Louwestraat een Schipperdam blijven een woonerf. Ook de Badstraat wordt door het plaatsen van een poller een autoluwe straat met dezelfde maatregelen zoals elders in het gebied. Alles tot meerdere eer en glorie van een centrum waarin het prettig en veilig winkelen is.


Bar 70 nieuw concept aan Boulevard

vernieuwd n Vorige week opende Bar 70 haar deuren aan de Boulevard. Pal naast Sunset Blvd, de andere horecagelegenheid van het ondernemersechtpaar Marcel en Linda Boezaard. Vorig jaar hadden zij 'de Sunset' al met succes gerestyled, nu is The Comedy omgetoverd tot een sfeervolle zaak met een vernieuwend concept. 'De eerste reacties waren zeer positief' klinkt het echtpaar tevreden.

Door Piet van Kampen

'We hebben alles samen bedacht en ook zelf veel gedaan' vertelt Marcel. 'In het buitenland hebben we veel ideeën opgedaan zoals in Thailand, India en Mexico. We willen het eens lekker anders gaan doen' vult Linda aan. Met veel hout aan de wanden en de bar en ook een aantal houten tafels willen wij een beetje een Carribeansfeer kweken' legt zij de keuze uit. Overigens is dat zeer variërend met diverse verzonken zithoekjes. Op de menukaart komt men niet alleen specifiek de franse keuken tegen maar vooral meer exotische gerechten. 'Het is ook met een knipoog naar streetfood. Noem het maar een rondje wereld' lacht gastvrouw Linda. 'We hebben bewust voor dit concept gekozen en willen onderscheidend zijn. Het is bij ons en mix van gezellig borrelen, een goede lunch en een gevarieerd diner. De gasten kunnen kiezen uit een zeer groot assortiment bier, wijn en whisky'. Tijdens het toelichten van de keuze voor dit concept begroet een klant het echtpaar. 'Hartstikke leuk geworden. Heel veel succes'. Daar gaat het enthousiaste echtpaar ook helemaal voor.

Marcel en Linda hebben voor een nieuw concept gekozen. | Foto: Piet van Kampen