Peter Korbee en Marco Borst praatten afgelopen zaterdag belangstellenden bij over het bezoekerscentrum. | Foto: PR
Peter Korbee en Marco Borst praatten afgelopen zaterdag belangstellenden bij over het bezoekerscentrum. | Foto: PR Foto:

Veel belangstelling voor vliegveld Valkenburg

infomiddag n Twaalf jaar na de sluiting is er nog steeds veel belangstelling voor vliegveld Valkenburg: zo'n zestig geïnteresseerden kwamen zaterdagmiddag naar de eerste donateurs- en informatiemiddag van de Stichting Historie Vliegveld Valkenburg (SHVV) in het Dorpshuis in Valkenburg.

Het bestuur van de SHVV had deze middag georganiseerd om donateurs en andere geïnteresseerden op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkeling rond de plannen voor een bezoekerscentrum op het voormalige vliegveld. Nadat voorzitter Peter Korbee de middag had geopend, gaf vicevoorzitter Marco Borst een presentatie over de voorgeschiedenis en de oprichting van de Stichting Historie Vliegveld Valkenburg, de plannen voor het bezoekerscentrum en de actuele stand van zaken.

De SHVV heeft het theoretische deel afgerond: de plannen voorzien in het huren van de voormalige telefooncentrale van de Koninklijke Marine. Het bestuur heeft de toekenning van structurele subsidie door de gemeente Katwijk voor zichzelf als randvoorwaarde gesteld, voordat het met het Rijksvastgoedbedrijf een huurovereenkomst voor het gebouw aangaat.

De subsidieaanvraag is eind augustus 2017 al ingediend, maar werd stilgelegd toen bleek dat een bezoekerscentrum volgens het geldende, tijdelijke, bestemmingsplan niet is toegestaan. De SHVV heeft daarom een Omgevingsvergunning nodig. Een zogeheten vooroverleg over die vergunning werd vorige week met positief resultaat door de gemeente Katwijk afgerond. Er zal door de gemeente medewerking worden verleend aan een afwijking van het bestemmingsplan ten behoeve van het bezoekerscentrum.

Het bestuur van de stichting kan nu met een gerust hart een vergunning aanvragen en zodra die is verleend zal de subsidieaanvraag ook spoedig worden afgerond. Na die twee belangrijke stappen kan het bestuur over gaan tot het ondertekenen van een huurovereenkomst, waarna het Rijksvastgoedbedrijf het gebouw binnen vijf maanden gereed gaat maken voor oplevering. In het bezoekerscentrum zal een permanente expositie worden ingericht over de geschiedenis van het vliegveld. Daarnaast is er ruimte voor tijdelijke (thema-)exposities.

De SHVV wil, deels in samenwerking met het Welzijnskwartier, in en vanuit het bezoekerscentrum ook activiteiten gaan organiseren voor specifieke doelgroepen als ouderen en jongeren. Voor veteranen wil de stichting in het bezoekerscentrum enkele malen per jaar een Veteranencafé gaan organiseren. Verder heeft de stichting het ontwikkelen van een lespakket voor basisscholen in haar plannen opgenomen.

Open Monumentendag

Dit jaar verwacht het bestuur nog niet heel veel activiteiten te kunnen organiseren, maar als er geen onverwachte vertraging meer optreedt, hoopt het op zaterdag 18 september in het kader van de Open Monumentendag 2018 de deuren van het toekomstige bezoekerscentrum eenmalig een dag te kunnen openen. Het thema van Open Monumentendag is dit jaar "In Europa" en aangezien vliegveld Valkenburg tijdens EU-conferenties in Den Haag vaak als aankomstplaats voor deelnemende delegaties fungeerde, wordt gedacht aan het opzetten van een tijdelijke thema-expositie over VIP's op Valkenburg. De feestelijke opening van het bezoekerscentrum zal vermoedelijk in het eerste kwartaal van 2019 plaatsvinden.

natuurwaarden

Na de presentatie van de SHVV zelf hield Rein Zwaan een lezing over de flora en fauna op het voormalige vliegveld. Hij maakte nog eens duidelijk dat het terrein, ondanks het feit dat het een actief militair vliegveld was, als enige groene buffer in de volgebouwde Randstad unieke natuurwaarden had en daarom als een "magneet" trekvogels die de kustlijn als belangrijke trekroute gebruiken, aantrok. Dat was een interessante bijkomstigheid van een rigoureuze verandering van de manier van bemesten en maaien van de graslanden op het uitgestrekte terrein, bedoeld om vogels uit de buurt van de start- en landingsbaan te houden en zo de vliegveiligheid te vergroten.

De middag werd afgesloten met een diaserie over de activiteiten op Marinevliegkamp Valkenburg in het laatste jaar (2005-2006) dat het vliegveld open was. Het bestuur van de Stichting Historie Vliegveld Valkenburg kijkt terug op een zeer geslaagde middag. Meer informatie over de SHVV is te vinden op www.vliegveldvalkenburg.nl.