V.l.n.r. Joris Putman, Hans van Dalen (presentator), Sebastiaan Ros, Ted Wiegman,  Gerardo van Egmond en John van der Slot. | Foto: PvK
V.l.n.r. Joris Putman, Hans van Dalen (presentator), Sebastiaan Ros, Ted Wiegman, Gerardo van Egmond en John van der Slot. | Foto: PvK Foto:

Duurzaam ondernemen beloond

Finale n Duurzaam ondernemen lijkt een modewoord, een trend. Trends zijn tijdelijk maar duurzaam ondernemen is gericht op de toekomst. Ondernemers die dit hoog in hun vaandel hebben staan en er daadwerkelijk naar handelen worden door de overheden gestimuleerd en beloond. Vorige week donderdag waren er 9 genomineerde ondernemers voor de Duurzaamheidsprijs Duin- en Bollenstreek in het gemeentehuis van Katwijk die in de race naar de finale op 10 oktober lagen. Mede in aanwezigheid van veel collega-ondernemers.

Door Piet van Kampen

De prijs werd op initiatief van een aantal gemeenten in de Duin- en Bollenstreek in 2008 in het leven geroepen. Gastheer Jacco Knape, wethouder van de gemeente Katwijk heette de vele aanwezigen welkom en benadrukte in zijn openingswoordje dat het belangrijk is dat innovatief en duurzaam ondernemen belangrijk is om het door te geven aan de volgende generatie. Collega wethouder Arno van Kempen (Teylingen) ging er dieper op in 'We hebben elkaar nodig, de gemeente en de ondernemers. Met de kennis en kunde van elkaar kunnen er stappen worden gemaakt'.

Met gepaste trots meldde hij dat zijn gemeente landelijk al hoog scoort als Fairtrade gemeente. Hij deed een stapje terug in de tijd. 'In de jaren '80/90' werden de gemeenten door de overheid geconfronteerd met een stimuleringsregeling voor een beter milieu. Dat was fase 1. Nu zijn we in fase 2 beland en komt duurzaamheid op de eerste plaats en is er een grotere rol voor het bedrijfsleven weggelegd. Er zijn nieuwe kansen. Ook in Teylingen zijn er stappen gemaakt met het aanbrengen van vele duizenden zonnepanelen bij bedrijven en woningen'. Overigens werd wel duidelijk dat duurzaamheid en milieubewust ondernemen aan elkaar gelinkt blijven.


Nominaties

De jury had in de afgelopen periode 23 bedrijven beoordeeld en hiervan werden er 9 genomineerd. De woordvoerders van deze bedrijven mochten allen een presentatie over hun bedrijf verzorgen en uiteindelijk bleven er 4 bedrijven over die naar de finale op 10 oktober gaan. De aanwezigen konden na de presentaties hun stem uitbrengen voor de publieksprijs.

De genomineerden bedrijven waren zeer divers maar bij allen waren er doorslaggevende aspecten aanwezig over duurzaamheid die tot de verkiezing bij de laatste vier leidden. Deze waren: Bollenstreek Hout, Dutch Tulips Wodka, Kievit biologische groente en Bloembollenbedrijf Van der Slot. De publieksprijs ging naar de Indoorvolkstuin uit Rijnsburg.