De echte bikkels komen op de fiets. Vorst kan hen niet deren. | Foto: Piet van Kampen
De echte bikkels komen op de fiets. Vorst kan hen niet deren. | Foto: Piet van Kampen Foto:

GFT-afval gescheiden inzamelen wordt beloond

n Bij vrieskou in de file voor gratis compost

Compostdag n Normaal is het vrij rustig op zaterdag op bedrijventerrein 't Heen in Katwijk. Vorige zaterdag was het de inmiddels traditionele drukte bij de milieustraat. Tientallen inwoners van Katwijk en Noordwijk hadden er wel een ritje en even in de file staan voor over om vier balen gratis compost rijker te worden. De vroegste vogels stonden al om 8.15 uur geduldig te wachten voordat om 9.00 uur het uitreiken begon. Je moet er wat over hebben.

Door Piet van Kampen

Meer dan dertig medewerkers van de gemeente Katwijk en Noordwijk waren in touw om alles in goede banen te leiden. Bepaald geen lekkere bezigheid met de koude, snijdende oostenwind.

'Vorig jaar stond ik te zweten met heerlijk voorjaarsweer maar nu is het een behoorlijk koud klusje' zegt Marjan Stapper met een gezonde blos op haar wangen terwijl collega Dirk van Duijn een 'klant' helpt inladen. Tempo is geboden want 'het aantal wachten achter u is nog…'

Meneer Hoek is een bikkel want die was op de fiets gekomen en laadde zijn vrachtje keurig onder de snelbinders. 'Ik kom elk jaar op de fiets, geen enkel probleem' kon er ondanks de kou met een lachje af.


Plantje voor een tegel

Zo grif als de 8400 balen compost aftrek vonden, aanmerkelijk minder druk was het bij de container waar tegels konden worden ingeleverd en daarvoor in de plaats een gratis plantje werd ontvangen. Deze actie stond in het teken van Operatie Steenbreek, een landelijk initiatief. Doelstelling is om minder tegels en stenen in tuinen te gebruiken en meer groen. Alles ter verbetering van een beter en gezonder leefklimaat. Veel mensen weten hier nog niet van af en hadden het ook niet gelezen dat deze actie was gecombineerd met de gratis compostactie. Het paar André en Denise uit Noordwijk wel. Die hadden keurig 5 tegels meegebracht en zij namen dankbaar de 5 Nepeta's (het maximum) in ontvangst.

Nel Mahmoud van de gemeente Katwijk: 'Er wordt nog steeds te weinig afval gescheiden. Mensen moeten bewuster worden'. Een duidelijk punt voor haar.