Wethouder Knape en raadslid Irene van der Plas bevestigden het eerste schildje op de gevel van het gemeentehuis. | Foto: Piet van Kampen
Wethouder Knape en raadslid Irene van der Plas bevestigden het eerste schildje op de gevel van het gemeentehuis. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Schildje voor monumenten

schild n Monumentale gebouwen zijn nu herkenbaar aan een muurschildje. Het eerste exemplaar werd vorige week vrijdag door wethouder Jacco Knape samen met raadslid Irene van der Plas op de gevel van het gemeentehuis bevestigd. Het idee kwam van Van der Plas. 'Mensen mogen trots zijn om in een monument te wonen'. In Katwijk komen er 300 panden voor in aanmerking. 200 bewoners hebben hierop positief gereageerd. Enkele tientallen van hen waren bij de bijeenkomst in het gemeentehuis waar zij het schildje ontvingen. 'Veel mooie oude gebouwen zijn helaas verdwenen maar we moeten zuinig zijn op wat we nu hebben en het moet beschermd worden' gaf Knape als een van de redenen aan om het schildje te introduceren. Enkele aanwezigen stimuleerden de overigen om hun woning ook tijdens de Open Monumenten Dagen open te stellen.