Cruciaal moment. Is de bal over de doellijn? | Foto: Piet van Kampen
Cruciaal moment. Is de bal over de doellijn? | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Rijnvogels deelt met Zwaluwen

voetbal n Een dunne koude wind en geen hartverwarmend duel op de Kooltuin dat in een 0-0 remise eindigde. De toeschouwers die in behoorlijke getale de grillen van Koning Winter hadden getrotseerd kregen niet waar zij voor naar de Kooltuin waren gekomen. Een sprankje hoop op een eventuele periodetitel bleek ijdel, want zoals verwacht liet Ter Leede thuis tegen Rijsoord geen steek vallen.

De vogels lijken de schwung die na vijf overwinningen was opgebouwd en na het kansloos verloren duel tegen Noordwijk uit de handen te zijn geglipt. Ook in de wedstrijd tegen Zwaluwen kon de positieve draad niet geheel worden opgepakt. De paar behoorlijke mogelijkheden om het duel alsnog in het voordeel te beslissen werden naar de vergetelheid verwezen. De opponent uit Vlaardingen kreeg er nauwelijks enkele en zal het meest content zijn geweest met de puntendeling. Evenals in de heenwedstrijd die in een gelijkspel (1-1) eindigde kon geen der kemphanen na afloop juichend het veld verlaten. Hetgeen niet onverlet laat dat de gastheren hier nog de meeste aanspraak op mochten maken.

Kort na de hervatting was er een cruciaal moment toen Arno Dijkstra na een hoekschop de bal inkopte, maar volgens de goed leidende arbiter Fikkert was de bal de doellijn niet gepasseerd. De assistent zal het nauwelijks hebben kunnen ontwaren in de mĂȘlee van spelers in en voor het hok van doelman Marvin van Tienen. Supporters met een rood-witte bril hadden het leer achter de lijn zien weghalen. De wens was de vader van de gedachte want het feestje ging niet door. De 1-0 had kort daarvoor al moeten vallen toen Joey Lauhouh Romano van der Stoep vrij voor doel zette maar deze schoot in zeer kansrijke positie veel te gehaast over. Voor de rust had hij al een schuiver voorlangs zien gaan en later in het tweede bedrijf knalde hij in een ietwat moeilijker positie over en naast het vijandelijke hok. Jaap van Duijn zag in de eerste helft na een vlot lopende aanval een schot door Van Tienen gestopt en collega Jeffrey Verkerk kreeg nauwelijks de gelegenheid om zijn handen te warmen. De bezoekers wisten zich amper enige kansen te scheppen in een wedstrijd waarin de thuisclub het iets betere van het spel had.

Door het uitblijven van een treffer werd het spel er niet beter op en lange ballen leverden niet het gewenste resultaat. Subtiele combinaties ontbraken. Wel een paar hachelijke momenten voor de Vlaardingse veste maar Van Tienen en de zijnen kwamen telkenmale met de schrik vrij. Pas tegen het einde van de wedstrijd voelden de Zwaluwen dat er mogelijk meer dan een puntje uit Katwijk mee kon worden gepikt. Invaller Raoul Gillet penetreerde in de Katwijkse zestien en ging naar de grasmat maar arbiter Fikkert wuifde het weg. Zo ongeveer het laatste memorabele wapenfeit van het toch ietwat tegenvallende duel.

Grasshoppers Dames 1 wint ook thuis van Bemmel

basketbal n Solar-systemen Grasshoppers heeft afgelopen zaterdag opnieuw van Lekdetec.nl gewonnen. Na de uit-overwinning vorig weekend was de ploeg van Rick Driessen nu in sporthal Cleijn Duin te sterk voor de ploeg uit Bemmel. Door deze overwinning en het verlies van Den Helder dit weekend, gaat Grasshoppers nu alleen aan de leiding in de Elite-A poule.

De punten zijn duur in de beginfase en beide teams houden elkaar aanvankelijk in evenwicht. Via 4-7 voor de bezoekers komt Solar-systemen Grasshoppers halverwege langszij en een 7-0 run brengt de thuisclub op voorsprong aan het einde van het eerste kwart (17-14).

Een ijzersterk tweede kwart zorgt ervoor dat Grasshoppers verder kan uitlopen. Na 31-18 halverwege volgen ook nog eens drie drietjes op rij, voordat de ploeg uit Bemmel tot scoren komt. Als dan de rookwolken zijn opgetrokken staat er een 42-23 ruststand op het scorebord.

De derde periode is dan weer voor Lekdetec. Na 50-35 halverwege weten de Bemmelaren, vooral door de impulsen van de Amerikaanse Cornelia Fondren, de achterstand op de thuisclub verder te verkleinen tot 12 punten bij aanvang van het laatste kwart (58-46).

Maar dichterbij komen de bezoekers niet. Solar systemen Grasshoppers krijgt het vizier weer op scherp en bij Lekdetec lijkt de vermoeidheid parten te gaan spelen. Halverwege is het verschil weer opgelopen naar bijna 20 punten (67-49) en na nog een aantal scores over en weer is de Katwijkse overwinning een feit. Eindstand 76-58.

Rick Driessen gaf na afloop aan dat je niet alleen op de stand van het scorebord moest afgaan: "Zij hebben drie schutters geblesseerd aan de kant zitten. Met hun dreiging via de guard naar binnen en met schutters aan de buitenkant, krijg je een heel andere wedstrijd. Ik reken me nog niet rijk, hoewel ik natuurlijk tevreden ben over onze inzet en een heel diepe bank."