Afbeelding
Foto: Ina Verblaauw

Goed voorbeeld opgevolgd

jutten n In september 2017 werd door Louis van Schie Jutters Katwijk opgericht. Een club mensen die twee keer per week jutteren op het strand van Katwijk. Aangespoord door dit initiatief werd door Jos Luijckx vrijdag 23 februari ter hoogte van Take Two de aftrap gedaan voor Jutters Noordwijk.

Door Ina Verblaauw

Als reden voor het initiatief noemde Luijckx geschrokken te zijn van het vele zwerfafval, en met name plastic, dat er op het strand te vinden is. Het strand is het laatste stukje land voordat al het vuil de zee in verdwijnt. "De doelstelling is voorkomen, voorbeeld zijn, bewustwordingsproces op gang brengen en het stimuleren van hergebruik".

Waardering

Wethouder Pieter Jan Barnhoorn sprak zijn waardering uit voor het initiatief en de grote aantal deelnemers. Hij kon mededelen dat de gemeente Noordwijk onlangs de statiegeld alliantie van Stichting De Noordzee mede heeft ondertekend. Deze Nederlands/Vlaamse stichting vraagt aan de regeringen statiegeld op Pet-flessen en blikjes in te voeren, zodat het zwerfvuil die deze verpakkingen veroorzaken zal afnemen.

Om het afval te verzamelen krijgen alle deelnemers een juttas, handschoenen en grijpers.

Samen met Katwijk

Voor deze eerste Jutters Noordwijk was afgesproken met Jutters Katwijk gelijktijdig te starten bij Take Two en de Uitwatering aan de Buitensluis Noord en naar elkaar toe te lopen om op symbolische wijze op de grens tussen Noordwijk en Katwijk elkaar de hand te schudden. Ons milieu houdt immers niet op bij de gemeentegrenzen. Halverwege werd al het vuil verzameld en sprak wethouder Jacco Knape van Katwijk de naar schatting 90 mensen toe. Onder de aanwezigen veel mensen die ook op andere gebieden bezig zijn met de natuur en het behoud ervan.

Elke maandag en vrijdag

Jutters Katwijk gaat elke maandag en vrijdag van 9.00 tot 10.00 uur op pad. Wekelijks meedoen mag, maar af en toe mag natuurlijk ook. Een mooie combinatie van lekker langs het strand lopen en gelijktijdig iets nuttigs doen. Aanmelden kan via jutterskatwijk@gmail.com