Philip-Jan de Winter (links) en Krijn Schuitemaker in de studio van Radio 538 bij de Olympische Winterspelen. | Foto PR.
Philip-Jan de Winter (links) en Krijn Schuitemaker in de studio van Radio 538 bij de Olympische Winterspelen. | Foto PR. Foto: PR

Katwijkse 'mediamannen' Krijn Schuitemaker en Philip-Jan de Winter in Pyeongchang

spelen n De Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang zijn weer achter de rug. Twee Katwijkers die dit van nabij hebben mee beleefd zijn Krijn Schuitemaker en Philip-Jan de Winter. Schuitemaker als verslaggever voor Eurosport en De Winter als producer in het Team Evers van Radio 538.

Door Piet van Kampen.

Samen uit samen thuis zou je bijna kunnen zeggen, want de beide heren wonen op een steenworp afstand van elkaar in de Commandeurslaan in het Rijndorp. Schuitemaker had het voorrecht om vanuit zijn functie met name ijshockeywedstrijden van commentaar te voorzien en diverse interviews met sporters te mogen afnemen. Hij versloeg zowel de indrukwekkende openingsceremonie als de sluitingsceremonie.

De Winter is de man van de techniek, of zoals Schuitemaker hem betitelt 'de spin in het web als producer' na een bezoekje in de studio van Team Evers in het Holland Heineken House waar dagelijks de uitzendingen plaatsvonden. 'Mooi om daar even rond te kijken en het soundchecken van Roel van Velzen bij te wonen'.

Ervaringen

Schuitemaker blikt terug op zijn ervaringen na drie weken Zuid-Korea. 'De eerste week voor de start van de Spelen heb ik de nodige interviews gedaan met onder andere Sjinkie Knegt en Ireen Wüst. Daarna bij het skispringen voor de kwalificatie en vervolgens de openingsceremonie. Daarna ben ik het ijshockeycommentaar gaan verzorgen, samen met Ron Berteling die zelf in 1980 voor de Nederlandse ploeg op de Winterspelen actief was. Het was een geweldig ijshockeytoernooi met Duitsland als grote verrassing. (Duitsland haalde finale, maar verloor na verlenging met 4-3 van Rusland. PvK)). Bijzonder was natuurlijk het goud te zien winnen door Kjeld Nuis en Ireen Wüst en de aanwezigheid van de zus van de Noord-Koreaanse dictator Kim-Jong-Un die daar samen was met de Zuid-Koreaanse president. Het waren mooie ervaringen en ik mocht ook de sluitingsceremonie van commentaar voorzien'.