Wim van der Plas (PCOB Katwijk), Leen van der Plas (AOBK) en Dick Schoneveld (PCOB Rijnsburg). | Foto: CdM
Wim van der Plas (PCOB Katwijk), Leen van der Plas (AOBK) en Dick Schoneveld (PCOB Rijnsburg). | Foto: CdM Foto:

Ouderenbonden doen appèl op politiek

n Discussiemiddag op vrijdag 2 maart in TriPodia

dialoog n Zo kort voor de gemeenteraadsverkiezingen willen de drie Katwijkse ouderenbonden aan de politiek duidelijk maken tegen welke problemen de senioren in onze gemeente aanlopen. Daartoe staat er een discussiemiddag voor vrijdag 2 maart op de agenda.

Door Cor de Mooy

De landelijke Protestants Christelijke Ouderenbond heeft een manifest opgesteld met vijf voorwaarden voor een seniorvriendelijke gemeente. In dat manifest wordt aandacht gevraagd voor voldoende inkomen voor ouderen en aandacht voor wonen en zorg. Daarnaast ook voor veiligheid en zingeving. Bovendien is ook de digitalisering een struikelblok waar veel ouderen zich aan stoten. Het pleidooi is dan ook dat zaken ook op papier of per telefoon geregeld moeten kunnen worden.

Obstakels

De voorzitters van de drie ouderenbonden in Katwijk onderschrijven dit manifest dan ook van harte. Voor hen zijn de problemen die het manifest aanstipt aan de orde van de dag.

"Het overgrote deel van de ouderen heeft geen computer", zegt Dick Schoneveld van PCOB Rijnsburg/Valkenburg. "De overheid schiet door wat betreft de digitalisering. Dit werpt voor ouderen hoge obstakels op. De digitalisering moet natuurlijk wel gestimuleerd worden. Maar op de korte termijn is dit nog niet opgelost."

Voorzitter Wim van der Plas van PCOB Katwijk helpt samen met Riejan de Vries leden met fiscale zaken. Beide heren zien daardoor duidelijk dat veel ouderen maar nauwelijks of niet rond kunnen komen. "De pensioenen zijn bevroren en de lasten daarentegen hoog. Daar komt ook bij dat de drempel naar de gemeente toe erg hoog is voor de meeste mensen. Veel mensen haken door de digitale barrières ook af omdat zij er niet doorheen komen".

De veiligheid binnen de gemeente is een ander groot thema. "De straatverlichting is niet afdoende", vindt Leen van der Plas van de AOBK. "Ouderen die een rollator gebruiken, ondervinden vaak veel problemen op straat. Daarnaast durven ouderen 's avonds de deur niet meer open te doen."

De boodschap aan de politiek is duidelijk: "Kijk eens wat je kunt doen voor je medemens", aldus Wim. Dat signaal is niet alleen gericht aan aan het adres van de partijen, maar ook aan het ambtelijke apparaat. "Er moet niet alleen gepraat worden over ouderen maar ook met de ouderen", verklaart Schoneveld. "De mensen moeten centraal staan en niet de regels".

discussiemiddag

De lijsttrekkers hebben het manifest ontvangen, samen met de uitnodiging voor de discussiemiddag. Van de elf hebben er in elk geval al zeven hun aanwezigheid toegezegd. Hieronder zijn de grote partijen. De bonden hebben alle mogelijke organisaties met veel senioren uitgenodigd.

De politici krijgen ieder drie minuten de tijd om te vertellen wat hun partij voor de senioren wil betekenen. Mr. Arie Slob uit Noordeloos ("niet die van de ChristenUnie") is de gespreksleider namens de PCOB. "We hopen van de politiek duidelijke antwoorden te krijgen op voor de ouderen belangrijke vragen", zegt Leen van der Plas. "De politiek moet zich er van bewust zijn dat de senioren 45 procent uitmaken van de kiesgerechtigden." "Het is ook zaak de ambtenaren zo ver te krijgen, dat ze oog krijgen voor de problemen die er spelen", vult De Vries aan.

De vier heren rekenen erop, dat er een levendige discussie ontstaat tussen de politiek en de senioren waar iedereen wijzer van wordt. Ze benadrukken overigens duidelijk dat er geen stemadvies wordt gegeven en dat de bonden geen enkele binding met de politiek hebben.

Het is ook geen eenrichtingsverkeer. Niet alleen een pakket van eisen. Wim van der Plas: "Nee, de politiek en het bestuursapparaat kunnen terugvallen op organisaties die diep geworteld zijn in de Katwijkse samenleving. Samen moeten we eruit kunnen komen".


De discussiemiddag wordt gehouden op vrijdag 2 maart in TriPodia en begint om 14.30 uur De deuren gaan open om 14.00 uur.


Succat Yeshua

lezing n Zaterdagavond 17 februari om 19.30 uur spreekt Yair Strijker van Studiehuis Reshiet bij Succat Yeshua.

Hij woont met zijn gezin in Israël en velen kennen hem door de Aleph cursus. Wekelijks worden wij door hen op de hoogte gehouden van het (soms zware) leven in Israël en wat er zich afspeelt.

De koffie en thee staan vanaf 19.00 uur klaar op Baljuwplein 10a.