Jeannet Lindhout heeft haar droom verwezenlijkt met het openen van haar eigen lunchroom. | Foto: PvK
Jeannet Lindhout heeft haar droom verwezenlijkt met het openen van haar eigen lunchroom. | Foto: PvK Foto:

Gezellig een bakkie doen bij Jeannet's lunchroom

droom n Op dinsdag 2 januari opende Jeannet Lindhout-Deelstra haar lunchroom aan het Cleijn Duinplein. 'Bij Jeannet' is een welgekozen naam. Even weg van huis en toch thuis voelen bij haar. Inmiddels heeft zij heel veel leuke en vooral positieve reacties mogen ontvangen. De trotse eigenares: 'Het was een droom voor mij om zelf een zaak te beginnen'.

Door Piet van Kampen

Jeannet is niet over één nacht ijs gegaan maar wist wat zij wilde. Met haar 15-jarige ervaring in de horeca ging zij de uitdaging maar wat graag aan toen de ruimte aan het Cleijn Duinplein vrij kwam. Een ruime die vanwege de donkergroene kleurstelling rustig aan doet, een ruimte waar de gasten zich op het gemak kunnen voelen. De koffie smaakt er heerlijk en een lekker vers stukje gebak erbij mag natuurlijk niet ontbreken.
'Alle taarten maken wij zelf en daar willen wij ons in onderscheiden' zegt Jeannet die samen met haar zus Petra die bij haar in vaste dienst komt, de gasten bedient. Naast de overheerlijke verse appelkoek, appeltaart, chocoladetaart en cheesecake prijken er ook heerlijke broodjes op de kaart. Keuze uit onder andere eiersalade, tonijnsalade en een broodje bal uit de jus. 'Ook deze producten komen uit eigen keuken' vertelt de eigenares met bescheiden trots.

'Wat ook bijzonder smakelijk is, is het broodplankje met aioli en pesto' beveelt zij aan. 'Klanten kunnen ook hun eigen yoghurt samenstellen'.

'Ik hou van gezelligheid', zegt Jeannet openhartig. 'Het is leuk om met de gasten een praatje te maken en ik ga er gerust even bij zitten'. Haar gasten komen niet alleen uit de directe omgeving maar ook van buiten Katwijk. 'Dat komt door de social media waar ik ook veel leuke reacties op heb gehad' glimlacht zij. 'En ook de mond op mond reclame werkt erg positief. Op woensdag 14 maart kom ik op TV in het RTL 4-programma: 'Opdienen of afserveren'. 'Dat laatste ben ik zeker niet van plan' zegt Jeannet nadrukkelijk.

De lunchroom is geopend van dinsdag 8.45-17.00 uur en op zaterdag van 9.00-17.00 uur. Cleijn Duinplein 12, tel. 071-3030922.


'Meer achter de duinen' biedt dwarsdoorsnede Katwijkse kunst

expositie n 'Meer achter de duinen' is een tentoonstelling in het DunaAtelier aan de Boulevard in Katwijk die het rijke en diverse culturele leven in Katwijk onder de aandacht brengt. Vele Nederlandse en buitenlandse schilders lieten en laten zich inspireren door de kust van Katwijk, maar het dorp is een inspiratiebron voor beoefenaars van veel meer kunstvormen dan het schilderen. De expositie toont van deze diversiteit een dwarsdoorsnede. Het DunaAtelier is geopend van 10 februari tot en met 25 maart op vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 16.00 uur.

De voormalige vissers- en tuindersdorpen Katwijk aan Zee en Katwijk aan den Rijn staan niet bekend om hun rijke culturele leven. Ten onrechte vond Anneke van Gijlswijk. Ze heeft dertig jaar in Katwijk aan den Rijn gewoond. In mei 2013 begon ze een maandelijkse interviewreeks met Katwijkse kunstenaars in het huis-aan-huisblad de Katwijksche Post. Oprechte liefde voor de kunsten bewoog haar de interviewreeks te maken.


Reeks

De van oorsprong Noordwijkerhoutse Anneke van Gijlswijk interviewde Katwijkse schilders, beeldhouwers, musici, componisten, rockbands, singer songwriters, kinderboekenschrijvers enzovoort. Die reeks zette ze voort totdat ze in januari 2017 op 61-jarige leeftijd overleed. Werk van alle geïnterviewde kunstenaars is tijdens de expositie in het DunaAtelier te bewonderen.


De twee zonen van Anneke Gijlswijk, Mark en Frank Siera, hebben de tentoonstelling gemaakt. De expositie is behalve een eerbetoon aan hun moeder ook een middel om haar opvatting dat Katwijk een rijk en gevarieerd kunstleven heeft, kracht bij te zetten. "Op die manier zetten we ook haar werk een beetje voort", vindt Mark Siera. Zijn broer Frank: "Aandacht voor kunst is in Katwijk niet vanzelfsprekend." De bijna vijftig interviews die hun moeder maakte hebben ze gebundeld in een boek, dat tijdens de tentoonstelling verkrijgbaar is.


Onder de geïnterviewden zijn onder anderen beeldend kunstenaar Gerard Brouwer, edelsmid Erika Houwaard, schrijfster Els Rooijers, actrice Diewertje Dir, theatermaker Frank Siera, de beeldend kunstenaars vader Bas en dochter Greet Haasnoot, schilder Riet van den Vijver, componist van game-muziek Siddhartha. Barnhoorn, singer-songwriter Pieter van Vliet, beter bekend als Port of Call en als Nimbus 3000 en de fotografen Dirk van Egmond en Dick Hogewoning.


De bezoeker van de tentoonstelling Meer achter de duinen krijgt behalve schilderijen en beeldhouwwerken ook een televisiescherm te zien waarop fragmenten van films, toneel- en muziekstukken zijn te zien. In zeven weken tijd, tussen 10 februari en 25 maart, treden op een aantal zaterdagen verschillende kunstenaars op, die Anneke van Gijlswijk ook heeft geïnterviewd. Zo zal regisseur Arie de Mol voordragen uit eigen werk en violiste Emmy Storms een klassiek muziekstuk uitvoeren. Zangeres Oukje den Hollander zal liederen vertolken.

De broers Siera streven naar een expositie die een toegankelijke en vrolijke, maar ook eervolle blik op kunst in Katwijk moet opleveren, waarbij de bezoeker verrast zal zijn door het niveau in de voormalige vissers- en tuindersdorpen. De opening is op de dag van Anneke van Gijlswijks verjaardag.