Williene ten Hove en Jeanette Grundmann kijken er enthousiast naar uit. | Foto: Piet van Kampen
Williene ten Hove en Jeanette Grundmann kijken er enthousiast naar uit. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Voor Compassion naar de Filippijnen

n Gepassioneerd vijftal bereidt zich voor op uitdaging

muskathlon n Zij kenden elkaar alleen maar van wel eens gezien of gesproken te hebben bij de Dorpskerk; Williene ten Hove, Johan van Maanen, Albert van Egmond, Jacko van der Linde en Jeanette Grundmann. Dit vijftal haalt op 1 juni alles uit de sportieve kast om tijdens een Musklathon op de Filippijnen waar te maken waarvoor zij voor het goede doel worden gesponsord. De reis- en verblijfskosten worden geheel uit eigen knip betaald.

Door Piet van Kampen

Op 23 mei vertrekt het sportieve en enthousiaste vijftal met het hart voor de medemens op de juiste plaats naar het land waar armoe en rijkdom een schril contrast vormen. Hoe kwamen zij er zo toe om deze missie op zich te nemen?

Williene wilde graag de Musklathon dichter bij huis doen, liefst in Bulgarije. 'Maar die was er dit jaar niet en toen ontmoette ik Johan en Albert die ook een bestemming zochten op een beurs in Leiden. Waar dan wel naar toe? dacht ik toen. Johan en Albert boekten voor de Filippijnen en ik vond het gaaf als ik met bekenden mee zou kunnen. Ik heb er veel vertrouwen in en het is een uitdaging voor mij' licht Williene toe hoe het contact tot stand kwam.

Voor Johan was de keuze niet moeilijk want hij heeft een geadopteerd kind uit de Filippijnen en zijn zwager Jacko vormt het mannelijke trio van het vijftal.

Aan Jeanette tenslotte de vraag hoe zij er toe kwam om aan deze missie mee te doen. 'Ik heb met een zus van Williene gesproken en ik vond het idee gaaf toen het ter sprake kwam. Ik had altijd al graag naar Tanzania gewild maar toen ik dit hoorde was ik direct in om mee te gaan' licht zij toe. Op de Filippijnen worden bezoeken aan arme gezinnen gebracht, projecten bezocht en aan een man die bewust voor het leven op een vuilnisbelt heeft gekozen. Voor de sportieve prestaties wordt hard getraind. Williene loopt de marathon, Jeanette wandelt 63 kilometer en de drie mannen stappen op de mountainbike voor een zware rit van 120 kilometer.

Sponsors en acties

Het vijftal heeft zich als doel gesteld om per persoon € 10.000,- binnen te halen. Families, bekenden en relaties hebben dit goede doel omarmd en zullen ongetwijfeld een bijdrage leveren. Verder staan er een aantal activiteiten op de agenda zoals een tafeltennistoernooi, een wijnproeverij, een benefietdiner en een tweedehands kleding markt. Deze is aanstaande zaterdag in het Dorpshuis naast de Dorpskerk in de Kerklaan.

'We hebben een hele mooie voorraad leuke kleding en het wordt een gezellig gebeuren met een springkussen en mooie prijzen', blikken Williene en Jeanette vooruit. De markt is van 10.00 tot 14.00 uur. Degenen die dit goede doel financieel willen ondersteunen kunnen informatie inwinnen op www.muskathlon/deelnemers.com


Met Fik Meijer over de Via Appia

lezing n De naam Via Appia heeft al vele eeuwen een magische klank. Het is een van de oudste Romeinse wegen en zeker is dat de weg zeer druk begaan werd door zwaar beladen karren want de sporen vindt men over de gehele route in het wegdek terug. Beroemd ook vanwege de catacomben en vele Romeinse grafmonumenten langs de weg.

Schrijver en classicus Fik Meijer komt op maandag 19 februari om 20.00 uur in de Hoofdbieb vertellen over zijn nieuwe boek 'Via Appia: met Horatius langs de koningin der wegen'. Hierin volgt hij het spoor van de dichter Horatius, die in 37 voor Christus over de Via Appia reisde. Een avond vol prachtige verhalen uit het Romeinse Rijk.

In 312 v.Chr. werd het startsein gegeven voor de aanleg van de Via Appia, in 191 v.Chr. was de weg voltooid en konden reizigers zonder onderbrekingen de bijna 570 kilometer van Rome naar Brindisi afleggen. Eerst deden alleen soldaten dat, later volgden leden van officiële delegaties en heel veel handelaren, toeristen en pelgrims. Reisverslagen zijn er bijna niet. Er is één uitzondering: een satire van de dichter Horatius.

In 37 v.Chr. reisde hij over de Via Appia voor een diplomatieke missie. Fik Meijer volgt nu zijn spoor. Dit boek gaat over wagens en herbergen, kaarten en mijlstenen en over beroemde schrijvers en schilders die over de Via Appia hebben gelopen. Meijer beschrijft de weg en de stadjes in de nabije omgeving. Daarnaast vertelt hij over gedenkwaardige gebeurtenissen op of bij de Via Appia, zoals de moord op de radicale volkstribuun Clodius, het levenseinde van Cicero, de slachting van de mannen van de slavenleider Spartacus en over de gevolgen van de Slag bij Cannae en de inspanningen van verschillende keizers om de weg in goede staat te houden.


Fik Meijer (1942) studeerde klassieke talen en oude geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. In 1992 werd hij bijzonder hoogleraar zeegeschiedenis van de klassieke oudheid en in 1999 hoogleraar oude geschiedenis. Sinds 2007 is hij met emeritaat.

De laatste vijftien jaar heeft hij zich met veel succes toegelegd op het schrijven van boeken voor een breed publiek, waaronder Gladiatoren, Paulus en Twee steden. Hij ontving in 2005 de Oikos publieksprijs, de onderscheiding voor een classicus die op voortreffelijke wijze de oudheid onder de aandacht van een groot publiek heeft gebracht.

In de pauze is er boekverkoop door boekhandel Van der Meer. Toegangskaarten zijn te koop in alle bibliotheekvestigingen en via www.bibliotheekkatwijk.nl. Ga naar de Kaartverkoop, kies de activiteit van uw keuze, betaal met iDEAL en print uw toegangskaarten. Prijs voor bibliotheekleden € 6,- en voor niet-leden € 8,-.