Afgevaardigden uit de politiek werden tijdens een quiz getest op hen hun kennis over duurzaamheid. | Foto: PvK
Afgevaardigden uit de politiek werden tijdens een quiz getest op hen hun kennis over duurzaamheid. | Foto: PvK Foto:

Hoeveel energie geeft Katwijk?

Duurzaam n 'Katwijk geeft energie' was het thema van de bijeenkomst vorige week woensdag in het Dorpshuis in Valkenburg. De avond, georganiseerd door het Natuurcentrum, Bibliotheek Katwijk en de gemeente werd bijgewoond door tientallen ondernemers, politici en belangstellende burgers.

Door Piet van Kampen

Er zijn al heel wat uren gespendeerd en liters inkt geschreven over het thema duurzaamheid en energie. Wat dat betreft wordt er - terecht - veel energie gestoken in de toekomst van onze wereld. Hoogste tijd want moeder aarde geeft door onder meer klimaatveranderingen signalen af dat het de hoogste tijd is om haar eindelijk te gaan koesteren. In Katwijk is men er ook van bewust maar hoe gaan we gezamenlijk de klus klaren? Want 'samen' is het sleutelwoord dat wethouder Jacco Knape nadrukkelijk bezigde in zijn openingswoord.

Dat de burgers in 2050 'van het gas af moeten' is inmiddels een landelijk gegeven. Wat zijn de alternatieven? 'We moeten stappen maken en worden afhankelijk van andere manieren van energiewinning. Het wordt van invloed op het leven van elke dag.

De gemeente is bezig met het Blue Energieproject (energie winnen uit zout en zoet water). Als dit lukt kan het wereldwijd worden toegepast. We zijn in de Leidse regio bezig met het 071 project om zuinig met grondstoffen om te gaan. De gemeente koopt verantwoord in en 20Duurzaam20 is goed bezig om aanpassingen in bedrijven en besparingen trachten te realiseren. In diverse wijken zijn energieambassadeurs bij particulieren bezig om tips over energieverbruik te geven en ook worden sportverenigingen benaderd om zuinig met energie om te gaan' noemde Knape als voorbeelden. 'Het gaat niet hard genoeg' was een opmerking uit de zaal die bijval vond.

Tweede leven

Jan Minnee, oprichter van www retourplaza.nl schetste hoeveel via internet gekochte goederen, al dan niet beschadigd, er weer bij de bedrijven terug komen. Heel veel handelingen, paperassen en energie kan er worden bespaard en de producten kunnen opnieuw in de markt worden gezet. Er gaan miljoenen in om.

Jelle van der Lugt van de Technische Universiteit Delft gaf een presentatie over de succesvolle 'zonneauto' van het Nuon Solar Team. Van der Lugt: 'Ook dit is teamwork om tot succes te komen'. Hun experimenten kunnen waardevol zijn voor de toekomst. De zon zal vooral een leverancier van veel energie moeten worden.

De fractievoorzitters of afgevaardigden van de politieke partijen werden tijdens een quiz aan de tand gevoeld en konden hun mening geven over duurzaamheid en energie. Mooi programmapunt voor de komende verkiezingen.