Minder KRB-inzet door slechte zomer

redders n De Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) heeft vorig jaar minder vaak hoeven ingrijpen dan het jaar daarvoor. De relatief slechte zomer heeft volgens de KRB ervoor gezorgd dat het wat minder druk is geweest.

In totaal is de KRB 77 keer in actie gekomen bij zogenoemde grote hulpverleningen. Dat is 8 procent minder dan in 2016. Het gaat dan bijvoorbeeld om zwemmers die in de problemen zijn gekomen (4), vermissingen in zee (13) of EHBO gevallen waarbij deskundige hulp noodzakelijk was (46).

Het aantal kleine EHBO-incidenten is nog veel meer afgenomen. In totaal zijn er 426 kleine incidenten als een kwallenbeet, splinter of wondje geteld. Bijna de helft minder dan het jaar daarvoor.

In 2017 werd vaker de gele vlag gehesen (22), maar de rode vlag ging minder vaak uit (3).

De vrijwillige lifeguards hebben ook wel veel meer preventieve patrouille uren gemaakt. Dat doen ze onder andere om mensen te waarschuwen en te informeren. De 110 lifeguards hebben ruim 20.000 manuren gedraaid.


Oecumenische viering in H. Joannes de Doper

gebedsweek n 'Recht door zee' wordt het thema van de lokale invulling van de Week van Gebed voor de eenheid in de oecumenische viering van woord en gebed van de parochiekern H. Joannes de Doper met de Hervormde De Rank in Katwijk. Zondag 21 januari om 9.30 uur vieren in de r.-k kerk aan de Kerkstraat 70 in Katwijk aan den Rijn deze geloofsgemeenschappen samen de start van deze Week van Gebed. Dat is van oudsher al een mooie traditie in Katwijk.

In deze oecumenische viering zullen ds. Liesbeth Oort van De Rank en diaken Peter Winnubst van de parochiekern voorgaan waar de koren de Cantorij en Vocalis voor de muzikale ondersteuning zullen zorg dragen. Er is ook kinderwoorddienst voor de vier- tot twaalfjarigen. Speciale aandacht wordt er gevraagd voor de deurcollecte na afloop van de viering voor het project 'Eenzaamheid en dementie' van Welzijnskwartier. Meer dan van harte aanbevolen. Na afloop is er in 'de kleine Joannes' gelegenheid om elkaar te ontmoeten.

Is deze gebedsweek nieuw? Nee, de Week van Gebed is een jaarlijks terugkerende week waarin christenen samen bidden. Missie Nederland organiseert deze gebedsweek samen met de Raad van Kerken. De Raad van Kerken en Missie Nederland kennen een lange gebedstraditie die teruggaat op initiatieven van ruim honderdvijftig jaar geleden. Wereldwijd bidden miljoenen christenen mee. Door samen te bidden wordt eenheid ervaren. Tegelijk toont men verantwoordelijkheid voor anderen door de problemen van de samenleving in de voorbeden een plek te geven. Afgelopen jaar hebben in Nederland naar schatting zo'n 200.000 mensen meegedaan met het initiatief. In 1968 ontvingen kerkelijke gemeenten en parochies over heel de wereld voor de eerste maal materiaal voor de Gebedsweek.

Waar gaat het over in deze startviering? Gods rechterhand leidde het volk Israël recht door zee. God deed het volk dat jarenlang onderdrukt was door de Egyptenaren recht. In Exodus 15 wordt een lied gelezen dat Mozes samen met de Israëlieten hierover zong. Het lied is het uitgangspunt voor het materiaal van deze Week van Gebed voor de eenheid in 2018. De kerken uit het Caribisch gebied verzorgden het materiaal.


Excelsior brengt 'Die Schöpfung' van Haydn

oratorium n Het Katwijkse oratoriumkoor Excelsior brengt samen met het Christelijk Oratoriumkoor uit Woerden Haydns klassieke meesterwerk 'Die Schöpfung' ten gehore. Er is een uitvoering op vrijdag 2 februari in de Dorpskerk van Katwijk en één op zaterdag 3 februari in de Bonaventurakerk in Woerden.

Medewerking aan dit grootse vocale werk voor koor, orkest en drie solisten verlenen het Nederlands Begeleidingsorkest, de sopraan Nicole Fiselier, de tenor Joost van Velzen en de bas Robbert Muuse. Petra Somlai speelt klassieke fortepiano. Het geheel staat onder muzikale leiding van dirigent Wim van Herk.

Het Nederlands Begeleidingsorkest heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden van koren. Nicole Fiselier studeerde klassieke zang en is een geliefde oratoriumsoliste. Joost van Velzen is zangdocent. Hij vertolkte diverse opera- en theaterrollen en is eveneens een veelgevraagde solist. Robbert Muuse is een internationaal bekende liedzanger. Hij zong tientallen operarollen en concertwerken. Pianiste Petra Somlai, huidige repetitor van het koor Excelsior, studeerde moderne piano in Boedapest en fortepiano en klavecimbel in Amsterdam en Den Haag. Zij geeft concerten door heel Europa.

Wim van Herk was lange tijd vaste dirigent van Excelsior. Hij studeerde koor- en orkestdirectie en piano in Arnhem. Hij treedt regelmatig op als gastdirigent.

Aanvang van het concert in de Dorpskerk van Katwijk op 2 februari is 20.00 uur. De kerk is om 19.30 uur open. Kaarten kosten 30,00 euro en zijn verkrijgbaar bij de koorleden van Excelsior en bij de Christelijke boekhandel Het Baken, secr. Varkevisserstraat 37 in Katwijk.

Meer informatie staat op www.excelsiorkatwijk.nl