Ruitergroengroep Katwijk pleit voor meer en betere ruiter- en menpaden in Katwijk. | Foto: PR
Ruitergroengroep Katwijk pleit voor meer en betere ruiter- en menpaden in Katwijk. | Foto: PR Foto:

Burgerinitiatief voor ruiter- en menpaden

n Kan ruitersport veilig en beter in Katwijk?

paardenpaden n In de gemeente Katwijk zijn er bijna geen officiële ruiter- of menpaden. Het is daardoor voor meer dan 500 Katwijkse paarden weinig ontspannend rijden in de natuur. Ook de weg naar zo'n natuurgebied toe, gaat door de smalle berm, over fietspaden of de openbare weg. Zo ontstaan onveilige situaties voor alle verkeersdeelnemers. Dan is er nog de paardenmest op de paden.

Geerdina Meijer en Kirsten van Rossum-Schippers hebben in september de Ruitergroengroep Katwijk (RGGK) opgericht om veilige en goede ruitersport in de gehele gemeente mogelijk te maken, met snelle en goedkope oplossingen.

Meijer: "Wij zijn op 11 januari een burgerinitiatief gestart. Het gaat om twee zaken, ten eerste de veiligheid voor paarden en andere weggebruikers. Inclusief de mestoverlast, die terecht veel irritaties opwekt bij Katwijkers. Ten tweede willen we meer ruiter- en menpaden in de vrije natuur- en agrarische gebieden om te kunnen genieten van de natuur en onze sport."

Van Rossum: "Weet je dat van Scheveningen tot Noordwijkerhout meer dan dertienhonderd paarden zijn gestald? Natuurbeheerders, Staatsbosbeheer en Dunea, maakten in Wassenaar wel mooie paden, maar voor Katwijk verwezen ze ons naar de Mient / Kooltuin, waar geen enkel pad is. Ook moesten we maar wachten op plannen zoals Valkenburg en Barakkenbos. Dat duurt te lang. Wij zien nu al diverse mogelijkheden om ruiter- en menpaden goedkoop te kunnen realiseren, met onze hulp."

In de Provinciale Staten is in het najaar een motie aangenomen die het vergroten van toegang van paardensporters tot natuurgebieden vraagt. Meijer: "Daar liggen dus kansen, net als bij het toerisme. Een structuur van onderling verbonden ruiter- en menpaden en veilige de wegen er naar toe, trekt zeker het hippisch toerisme aan."

Burgerinitiatief

Het burgerinitiatief van de RGGK is bedoeld om de bestuurders op gemeentelijk-, maar ook op provinciaal niveau een steuntje in de rug te geven. Meijer: "We hebben minstens driehonderd handtekeningen nodig van Katwijkse inwoners die van mestoverlast en onveilige verkeerssituaties af willen. Uiteraard zijn de handtekeningen van ruiters en menners uit Katwijk, ook van harte welkom".

https://ruitergroengroepkatwijk.jimdo.com/


De Horizon proost op besturenfusie

Fusie n Teamleden, kinderen, ouders en andere betrokkenen bij RKBS De Horizon in Katwijk vierden woensdag 10 januari de fusie van hun schoolbestuur van de Sophia Stichting en de Stichting PCPO. De schoolbesturen wilden dit historische moment vieren door te laten proosten op een toekomst vol nieuwe bestuurlijke en onderwijskundige uitdagingen.

Op woensdag 10 januari was er dan uiteindelijk het feestelijke moment voor alle kinderen van RKBS De Horizon in Katwijk. De fusie tussen de Sophia Stichting en de Stichting PCPO was per 1 januari 2018 eindelijk een feit! Dat betekent dat er nu dertig basisscholen met ongeveer zevenduizend kinderen in de Duin- en Bollenstreek horen bij één nieuw schoolbestuur onder de nieuwe naam 'Sophia Scholen Duin- en Bollenstreek'.

Om deze fusie te vieren werd er op alle scholen een glaasje kinderchampagne geschonken en zeker ook gedronken door alle kinderen en de teamleden. Zij kregen ook een klein presentje waarin het nieuwe logo verwerkt was. Maar ook alle ouders werden deze woensdagochtend verrast met een smakelijke verrassing. Alle kinderen op RKBS De Horizon klonken dus in een feestelijke stemming op dit heuglijke feit!

Deze schoolbesturenfusie, niet de enige waar onderwijskundig Katwijk begin 2018 mee werd verblijd, biedt voor alle betrokkenen een boeiende toekomst.

Op De Horizon werd het glas geheven op een nieuwe start. | Foto: PR