Organisator Freek Edeling hoopt op een groot succes. | Foto: Piet van Kampen
Organisator Freek Edeling hoopt op een groot succes. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Warm Winter Fest belooft veel amusement

cultuurfeest n Katwijk kent met name in het hoogseizoen veel evenementen waar duizenden bezoekers op af komen. 's Winters is er op dat gebied weinig tot niets te beleven maar daar komt nu verandering in. Aanstaande vrijdag zal er volop reuring zijn op elf verschillende locaties. Het Warm Winter Fest is een mix van cultuur, zang muziek, film en theater dus voor elk wat wils.

Door Piet van Kampen

'Waarom zou een dergelijk evenement in Katwijk niet kunnen?', vroeg Freek Edeling zich af. Een broer van hem had elders in het land ook zo'n happening georganiseerd en het werd een doorslaand succes. Edeling die regelmatig samen met een Katwijkse vriend een bakkie in De Bonte Kraai doet, kaartte het met hem aan. Het idee werd dus in dit knusse etablissement geboren waar ook tijdens het Fest een onderdeel van het programma plaats zal vinden. De vriend was er direct voor te porren en ook Joke Verhoef sloot zich bij het tweetal aan. Het drietal ging aan de bak en richtte een stichting Cultuurpodium Kattekse CultUren op. Om sponsorgelden te kunnen werven is dit noodzakelijk. Sponsors en artiesten werden benaderd, de trein ging rijden. 'De reacties waren zeer spontaan en men geloofde in het idee' klinkt Edeling enthousiast. 'De Wijkraad Katwijk aan Zee was een van de eersten die een spontane donatie deed' vult zijn medeorganisator hem aan.


Voor en door Katwijkers

Het Warm Winter Fest is een Katwijkse aangelegenheid. Diverse horecagelegenheden, winkeliers, het Katwijks Museum en de Vredeskerk verlenen allemaal vrijwillig hun medewerking om de locatie beschikbaar te stellen. Katwijkse artiesten, bands en bekende plaatsgenoten vullen het veelzijdige programma. Zij treden belangeloos op. 'Het mooie is dat de mensen van te voren al kunnen kiezen waar zij naar toe willen. Het programma is zodanig samengesteld en in tijdblokken verdeeld dat men op die avond verschillende optredens kan bezoeken. Het is een slim uitgekiende timing' licht de organisator toe.

Hij is verguld dat de Nederlandse top-operazangeres Miranda van Kralingen ook naar Katwijk komt. 'Dat wordt vast een van de hoogtepunten' voorziet Edeling. 'Zij treedt op in de Vredeskerk op een tijdstip midden in de avond waar op dat moment geen andere acts plaats vinden zodat alle belangstellenden hiervoor de tijd krijgen en op dat moment niets anders zullen missen. De zangeres zal voor een verrassend repertoire zorgen' klapt Edeling uit de school.


Gratis

De toegang tot alle optredens is geheel gratis. De bezoekers kunnen thuis alvast hun keuze bepalen. Op www.warmwinterfest.nl en op facebook warmwinterfest is het complete programma terug te vinden. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot 23.00 uur.


Kringloop De Zuid loopt als een trein

benefietwinkel n Op 9 januari opende Annette Maagdelijn een kringloopwinkel in de Zuidstraat in het pand waar voorheen schoenmakerij Maarten Ouwehand gevestigd was. Zelden zullen er zoveel klanten tegelijk in het pandje zijn geweest als de afgelopen dagen na de opening.

'De tent stond op de openingsdag al vol' glundert Annette. 'Sommige mensen konden er niet in en liepen toen gewoon maar door. Het is toch lachen'. Een succes dus voor de vrouw die voorheen als vrijwilliger bij de kringloopwinkel Helpen Ons Helpen in de Katwijkerbroek werkzaam was. Geïnspireerd door dit werk wilde zij zelfstandig verder gaan. 'Ik heb ruim drie jaar allerlei spulletjes gespaard en het huis en de garage stonden bomvol. Het was nu zoeken naar een pandje en dit hier in de Zuidstraat kwam vrij. Er waren meerdere gegadigden maar uiteindelijk werd het mij gegund. Ik ben er zo ontzettend blij mee'.

'Het is een uitprobeersel en ik ga het voorlopig een jaartje proberen om te zien of het loopt' zegt Annette behoudend. Als het gemeten aan de eerste stormloop is kan het best wel zo zijn dat het meer dan bij dat ene jaartje zal blijven. Zij weet zich omringd door zeven enthousiaste vrijwillige medewerksters waar het plezier vanaf straalt als zij de klanten helpen. De klant kan er allerhande spullen inleveren maar ook kopen. Groot meubilair, daar is helaas geen plaats voor maar klein huishoudelijk goed en apparaten, speelgoed, kleding, snuisterijen, LP's, schilderijen, tassen, boeken en noem maar op vormen de handelswaar.

Als de kosten eruit zijn is de winst voor het goede doel, het onderzoek naar de bestrijding van de Katwijkse ziekte, HCHWA-D. De winkel aan de Zuidstraat 50 is open van dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur.

Annette  (achter) te midden van haar enthousiaste medewerksters. | Foto: Piet van Kampen