De gemeentelijke nieuwjaarsreceptie werd druk bezocht om goede wensen met elkaar uit te wisselen. | PvK Kampen
De gemeentelijke nieuwjaarsreceptie werd druk bezocht om goede wensen met elkaar uit te wisselen. | PvK Kampen Foto:

'Veel dingen om trots op te zijn'

rede n Het was voor burgemeester Cornelis Visser zijn eerste nieuwjaarstoespraak als eerste burger van onze gemeente. Hij blikte kort terug op de situatie rond de jaarwisseling en constateerde tot grote tevredenheid dat het met de vernielingen gelukkig mee was gevallen. 'Misschien heeft het filmpje op Dumpert wel gewerkt'. Belangrijker waren echter de thema's met een blik op de toekomst.

Visser voelt zich inmiddels ingeburgerd in de gemeente Katwijk. Hij heeft veel mensen in de drie dorpskernen leren kennen en ook wat er zoals leeft onder de bevolking. Spreekuren op locatie bevielen hem prima. 'Ik ben op heel veel plaatsen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg geweest, plekken waar mensen elkaar ontmoeten, waar ze elkaar helpen en waar ze samen de geschiedenis en de monumenten die onze kernen zo tekenen willen beschermen. Katwijk heeft veel dingen waar we trots op mogen zijn. Dat laten we naar buiten niet altijd zien maar dat zou volgens mij zou dat wel meer mogen. Katwijk is op dat punt te bescheiden'.


Ondernemen en participatie

De burgervader schetste de gemeente als een broedplaats voor ondernemerschap. Hij bezocht grote bedrijven zoals Heemskerk en Parlevliet & Van der Plas. 'Ik wil in de komende jaren investeren in een goed woon- en werkklimaat voor de ondernemers. Ondernemerschap is het grootste kapitaal van onze gemeente'.

Visser is een groot voorstander van burgerparticipatie. Betrokkenheid met nieuw beleid maken, aan de voorkant mee denken. Vakinhoudelijke kennis van de gemeentelijke organisatie en praktische kennis van bewoners en betrokkenen kunnen tot slimme en creatieve oplossingen leiden. Als voorbeeld werden o.a. Duinvallei, de wijkopknapbeurten en de omgevingsvisie genoemd. Ook cultuur, nieuwe Nederlanders, samenwerking met Leiden en de Duin- en Bollenstreek kregen de aandacht.

Over vrijwilligers niets dan lof. Stichting Goed voor Nood is hier een voorbeeld van. Voor hun werk in diverse landen ontving de stichting, vertegenwoordigd door Fred Veldman, Henk van den Eijkel en Gerrit de Mare de erepenning van de gemeente.