Voorafgaand aan de nieuwjaarsreceptie werden er traditiegetrouw de Meerburgprijzen uitgereikt. | Foto: Piet van Kampen
Voorafgaand aan de nieuwjaarsreceptie werden er traditiegetrouw de Meerburgprijzen uitgereikt. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Zes Meerburgprijzen voor cultuur en historie

Prijs n Het is een goede traditie dat voorafgaand aan de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis de D.F.E, Meerburgprijzen worden uitgereikt. Ook dit jaar werden er weer zes geldbedragen beschikbaar gesteld aan personen, instanties of verenigingen. Zij waren de gelukkigen onder de 17 aanvragers.

Door Piet van Kampen

Marjolein Meerburg, nazaat van Dirk Meerburg mocht de waardecheques uitreiken. Dirk was de initiatiefnemer om uit het verworven familiekapitaal geld aan goede doelen en bestemmingen binnen de gemeente te doen toekomen. Degenen die in aanmerking wilden komen dienden echter wel aan een aantal specifieke voorwaarden en volledige informatie verstrekking te voldoen. Ook spoorde zij de gelukkige winnaars aan om achteraf aan te geven hoe en of het geld daadwerkelijk is besteedt. Alvorens Marjolein tot de overhandiging overging heette zij burgemeester Cornelis Visser welkom als bestuurslid van de Stichting Herinneringsfonds. 'U vormt een belangrijke link naar de gemeente'.


Historie gerelateerd

Dat de Stichting Herinneringsfonds veel waarde hecht aan de historie van Katwijk blijkt uit de donaties aan drie inzenders die iets met de geschiedenis van de gemeente van doen hebben.


De giften voor sommigen waren op de een of andere wijze hieraan gerelateerd. Bert van der Meij ontving een bedrag van € 2.000,- om zijn boek 'Bouw van een bomschuit' grotendeels te kunnen financieren. De Stichting Engelandvaarders Zeehostunneltje Katwijk en het Katwijks Museum werden met een som van € 1.000,- verrijkt vanwege de museale presentatie van twee Katwijkse verhaallijnen van Engelandvaarders. Een bedrag van € 2.000,- was bestemd voor de Stichting Historie Vliegveld Valkenburg. Meer eigentijds waren de schenkingen aan de Flora Brass Band die met een bedrag van € 1.000,- een financieel ruggensteuntje kregen voor de aanschaf van nieuwe uniformen en voor een zelfde doel kreeg de juniorenband van DVS € 1,000,- op de bankrekening bijgeschreven. Voor het Immanuelkoor dat voor senioren zangmiddagen verzorgt deed de stichting een greep van € 500,- in de familiebeurs.