Een nieuw jaar

De jaarwisseling zorgt voor een nieuw jaar. Het is natuurlijk iets wat we allemaal wel weten toch wordt het voor de Algemene Ouderen Bond Katwijk een bijzonder jaar.

Waarom? Het wordt het tweede en tevens laatste pilotjaar van deze bond. Om dit wat meer te begrijpen moet er even teruggekeken worden wat tot dit besluit heeft geleid. Door het voorafgaande debacle was er bij alle partijen een bepaalde onzekerheid. Bij het College vroeg men zich af of het wel verantwoord was om een nieuwe vereniging zoveel financiële steun te geven als waar om werd gevraagd. Kan deze Bond i.o. de leemte opvullen welke is ontstaan nadat die landelijke Bond hun eigen leden ijskoud in verwarring achterliet, incl. het confisqueren van hun centjes? Dit deed het College besluiten om twee pilotjaren in te stellen zodat, mocht het toch misgaan met deze Ouderen Bond, de schade beperkt zou blijven.

Ook zou het bestuur van deze ouderenbond zo gedwongen worden om actief en met volle overgave zich in te zetten met wat zij zelf als doelstelling in hun statuten hadden opgenomen 'zich in te zetten voor de 50-plus-inwoners in heel Katwijk'. De voorzitter van de AOBK, de heer Leen van der Plas, blikte hierop even terug tijdens zijn nieuwjaarswoordje in de Zwanenburg. De inzet was om te starten met ca. 150 leden; het werden er meer dan 500 leden. De start van het eerste pilotjaar was in die zin goed te noemen, maar het aantal leden zal voor de gemeente Katwijk niet de belangrijkste drijfveer zijn voor toetsing of deze bond voldoet. Belangrijker zal zijn of de AOBK zinvol bezig is en kan verzorgen wat nodig is voor de 50-plusser in de gemeente Katwijk. Ook hierover keek Leen van der Plas met de aanwezigen terug. Reeds jaren bestaande activiteiten werden voortgezet zoals de schilderclub, het zangkoor de Vierboet, de damessoos, de Klaverjas en Jokerclub, de maandelijkse bingomiddag en de zangavonden. Het ging allemaal door met dezelfde hoge bezettingsgraad als voorheen. Maar, ook nieuwe activiteiten werden ontplooid, al of niet in samenwerking met het Welzijnskwartier, zoals de Koek & Soepie en de creativiteitsochtenden. Daarnaast vooral niet vergetend de informatieochtenden die mensen die informatie brengen die actueel is. Dit is iets waar vooral de ouderen in onze samenleving behoefte aan hebben en wat vele malen beter overkomt dan dure folders.

De voorzitter beseft ook dat dit niet alleen van het bestuur kan komen, maar dat zeker de leden hier een grote invloed op hebben en vraagt hen dan ook te blijven komen met ideeën, Zo kunnen we, kijkend naar de woorden van Koning Willem Alexander tijdens zijn kersttoespraak: 'zoek naar samenwerking', zeggen dat we er samen wel uit komen.

Meer weten? Kijk op www.aobk.nl