Alzheimer Café

bijeenkomst n Op woensdag 10 januari vindt een bijeenkomst van het Alzheimer Café plaats in dienstencentrum Zwanenburg, Zwanenburgstraat 62. Atie van Lieshoud, schrijfster van het boek 'Dat dingetje waar jij van houdt' is te gast om te vertellen over haar ervaringen. Zij zorgde jarenlang voor haar man die op jonge leeftijd de diagnose dementie kreeg.

De man van Atie is net 55 jaar als de diagnose dementie wordt vastgesteld. Er valt veel op zijn plek; zijn verwarring, zijn dwangmatigheid en vreemde onverklaarbare gedragingen. Tegelijkertijd is de diagnose het begin van een gezamenlijke tocht. Ze moeten beslissingen nemen, zoals deelname aan een dagopvang en later een opname in een verpleegtehuis. Daarnaast ondergaat de man van Atie gedragsveranderingen en hoe ga je daar mee om?


Dementie heeft een grote impact op het leven van de patiënt en diens omgeving. Het gecompliceerde van deze ziekte is dat een patiënt als mens kan veranderen. Een patiënt kan afstandelijker worden en in zichzelf gekeerd raken. Of juist veel aanhankelijker worden en meer behoefte krijgen aan veiligheid en intimiteit. Om samen te leven en voor elkaar te zorgen is het nodig om je aan te passen en je verwachtingen bij te stellen.


Alzheimer Café Katwijk is een ontmoetingspunt voor patiënten, familieleden, hulpverleners, vrijwilligers en overige belangstellenden die meer willen weten over leven met dementie. Men is welkom vanaf 19.00 uur en het programma start om 19.30 uur. De bijeenkomst eindigt tussen 21.15 en 21.30 uur. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis. Het Alzheimer Café Katwijk is een samenwerkingsverband tussen Curadomi, DSV, GGZ Duin en Bollenstreek, Topaz, Welzijnskwartier, Marente en Alzheimer Nederland.

Voor meer informatie kan men contact opnemen met Corrie van Dijk, Topaz Overduin, tel. 4056111.