Een groot aantal bikkels waagde zich in het ijskoude water. | Foto: Piet van Kampen
Een groot aantal bikkels waagde zich in het ijskoude water. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Fris begin van het nieuwe jaar

n 'Nu gauw naar de warme chocolademelk'

Een Nieuwjaarsduik is langzamerhand een niet meer weg te denken traditie geworden. In menig kustplaats wagen grote aantallen bikkels, maar ook jonge bikkeltjes zich in het ijskoude water, om na de korte kennismaking, de een wat langer dan de ander, rillend, trillend, gillend maar ook met een brede glimlach, zich aan de gratis warme chocolademelk te goed te doen.

Door Piet van Kampen

Aan de Katwijkse kust waren het tientallen frisse lucht opsnuivers die de wandelschoenen hadden aangetrokken. Geen ferme jongens stoere knapen en meiden die het kille water van de Noordzee voor even wilden trotseren. De Katwijkse Nieuwjaarsduik in zee stond niet meer op de agenda, maar sinds vorig jaar heeft eigenaar Bob Meijer van de uitspanning Buitenhuis aan het Valkenburgse Meer het initiatief naar zich toe getrokken. Meijer: 'Het is hier toch een prachtige plek om zoiets te organiseren en ik zou wel dom zijn als ik het niet zou doen', sprak hij terwijl de deelnemers zich van kleding verwisselden. De bikkels grotendeels ontbloot en de joligen onder hen in creatieve outfits. Zo liepen er een paar kikkers rond te springen, ging een militair statig voorop naar de start en dachten een paar lolbroeken in hun gele outfit 'gaan met die banaan'. Waren het er vorig jaar maar honderd die de uitdaging aan gingen om op 1 januari het kille water te trotseren, nu was het aantal verdubbeld. Van jong tot minder 'piep' ging men begeleid door de vrolijke noten van de Sassenheimse pretband De Feesttoeters' te water.

Jammer

De 'kikkers' Jan Kruijt uit Voorhout en zijn maatje Danny Ouwehand uit Katwijk zijn ervaren nieuwjaarsduikers en hebben al diverse stranden zoals Scheveningen, Noordwijk en Katwijk aan gedaan. 'Jammer dat het niet in Katwijk is. Daarom maar hier naar toe', liet Kruijt zich openlijk uit. De 12-jarige Anouk uit Leiden bibberde: 'Erg koud hoor. Gauw naar de warme chocolademelk'. Of zij het volgend jaar weer doet? Even nadenken. 'Ik denk het wel'.

Afbeelding