Jozef en Maria in de stal met hun kindje Jezus.| Foto: Ivo Joost van der Meij.
Jozef en Maria in de stal met hun kindje Jezus.| Foto: Ivo Joost van der Meij. Foto: Ivo Joost van der Meij

Kerstverhaal komt tijdens wandeling tot leven

Bijzonder n Na maanden van voorbereiden was het vorige week vrijdag de jaarlijkse Kerstwandeling van de Protestantste Kerken Rijnsburg. Het weer was goed en ruim voordat de wandeling zou beginnen waren de eerste wandelaars al aanwezig.

Het vertrek was vanaf het plein van de Julianaschool. Daar stond een koor kerstliederen te zingen. De sfeer was al gemaakt met kerstbomen en vuurkorven. Hierna ging de wandeling langs Jozef, hij was aan het werk met hout in zijn schuur. Vervolgens werd Maria opgeschrikt door het bezoek van de engel die haar vertelde dat ze een kind zou krijgen.

De wandelaars kwamen ook Maria en haar tante Elisabeth tegen, beide zwanger van een bijzonder kind.

In een garage een stukje verderop vertelde een dominee dat blije Zacharias weer kon praten na maandenlange stilte. In een tent aan de Spinozalaan stonden twee muzikanten die kerstmuziek speelden. Vooraan bij het huis konden de kinderen marshmallows te roosteren boven de houtvuren. Voor je bij het bruggetje kwam, hoorde je het trompet geschal al. Keizer Augustus riep zijn inwoners op om naar hun geboorteplaats te gaan om zich te laten tellen.

Dat gebeurde dan ook verderop. Daar stond een Romeinse soldaat de mensen te tellen. Iets verder klonk de kerstmuziek van DJ Marf, ook hier waren marshmallows te roosteren. Jozef en een hoogzwangere Maria waren even verder op zoek naar een plekje om te slapen. Maar nergens was plek voor hen. Met de ezel liepen ze maar heen en weer en waren ze op zoek. Verderop in een warme stal lag het kindje Jezus in de armen van een trotse vader. Maria keek vol trots naar haar slapende kindje. Niet ver hiervandaan stond een engelenkoor te zingen. Via een smal paadje kwam je bij de Wijzen aan, die op zoek waren naar de ster. Deze werd een stukje verder op gevonden. Ook de herders in het veld hielden bij hun schapen de wacht. Na de wandeling was het op het schoolplein een gezellig samenzijn en was er voor iedereen iets te eten en te drinken.

Het was een bijzondere wandeling, die het Kerstverhaal heel zorgvuldig uitbeeldde.
De organisatie bedankt alle bewoners en vrijwilligers voor hun hulp.


n Kerst moet mensen met elkaar verbinden

Vervolg n Voorpagina. De Kerst Inn was georganiseerd om een plek te creëren, zoals de voorzitter van de Oranje Vereniging in zijn openingswoord tijdens de Kerstsamenzang noemde, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en een praatje kunnen maken.

'Kerst moet mensen met elkaar verbinden, en dat hebben we geprobeerd met deze Kerst Inn te bereiken.' Er waren tien kramen neergezet en door verschillende organisaties gevuld met allerlei zaken. Je kon er van alles kopen. Er liep en IJskoning en IJskoningin rond en natuurlijk de Kerstman, waarmee je in de arrenslee op de foto kon. Alle verdiensten waren voor het goede doel: de logeerhuizen van 's Heerenloo in Rijnsburg. De precieze opbrengst is op dit moment nog niet bekend.

De Kerstboom die Oranje Vereniging Rijnsburg jaarlijks plaatst was een stralend middelpunt. Sommige mensen hingen nog hun wens op in de boom. Dat kan ook nog steeds gebeuren. De Kerstboom blijft nog tot 29 december staan, dus u heeft nog even de tijd om iets in de boom te hangen.

Gelukkig was het ten tijde van de markt droog. Alleen de ijzig koude wind gooide wat roet in het eten. De vrijwilligers waren verkleumd en hadden nog wel wat tijd nodig na de markt om op te warmen. Door de koude wind, waren er ook wat minder bezoekers dan verwacht. Dat was jammer voor de organisatie, er bleef dan ook wel het één en ander over. Na het opruimen heeft de organisatie het overgebleven kerstbrood, knakworsten, hamburgers en de kerststukjes, gemaakt door het Wellant College, naar de Vlietstede gebracht. Zij hebben nu op alle afdelingen mooie kerststukken staan, die de kerstsfeer alleen maar verhogen.

Na de Kerst Inn was er in de Grote- of Laurentiuskerk een samenzangdienst. Mannenzanggroep Jeruël zong hier schitterende liederen, waar ook het publiek soms een rol in speelde. Samen met de organist, de mannen op de cornet en de dwarsfluitiste was het een mooie avond. Een warme kerk, mooie rode kerststerren en een volle kerk met zingende mensen. Na de samenzang kwamen de mensen de kerk uit en stond het bestuur van de Oranje Vereniging klaar met warme dranken, en heerlijk kerstbrood. Men sprak met elkaar, haalde nog wat extra warm drinken om de kou te kunnen trotseren. Er werden contacten gelegd en de sfeer was goed. Het doel om mensen met elkaar te verbinden is gelukt.


n EHBO examen groep 8 Wilhelminaschool

Geslaagd n Voor de kinderen van groep 8 van de Koningin Wilhelminaschool was het onlangs een spannende dag.

Mensen van de plaatselijke EHBO vereniging hebben toen bij alle kinderen een EHBO examen afgenomen.

De afgelopen maanden waren er onder leiding van Juf Marleen van de EHBO en meester Chris allerlei zaken geoefend, zowel praktische als theoretische vaardigheden kwamen aan bod.
Dat al dat oefenen niet voor niets was, bleek wel aan het einde van de middag, want alle kinderen waren geslaagd.
Nu maar hopen dat zij het zo min mogelijk in de praktijk hoeven te brengen...| Foto: pr.

Afbeelding