De lekkerste oliebollen bak jezelf. | Foto: pr.
De lekkerste oliebollen bak jezelf. | Foto: pr. Foto: pr

Oliebollen

Ine n Paauw-van der Plas was een van de deelnemers van Heel Holland Bakt 2017. In deze rubriek deelt ze een van haar recepten.

Vinden jullie ze ook zo lekker? De allerlekkerste oliebollen bak je natuurlijk zelf. Niet meer in de rij staan maar gewoon lekker zelf aan de slag.

Ieder jaar op oudejaarsdag bak ik oliebollen, genoeg voor de hele straat. De tuintafel bedekt met oude kranten, camping gastelletje aan met op de tweede pit een pan glühwein maakt deze activiteit een hele gezellige oudejaarsmiddag.

Beslag: Ingrediënten: 500 gr volle melk handwarm, 7 gr instant gist, 1 ei, 500 gr patentbloem, 1 citroen rasp, 50 gr gesmolten roomboter, 10 gr zout. Zonnebloem of arachideolie, genoeg voor ¾ pan vol. (poeder)suiker

Vulling 1: Maak deze dag van te voren. Ingrediënten: 250 gr rozijnen, 150 gr cranberries gedroogd en gezoet, 2 thl 5-spices (recept op mijn website), 200 gr marsala wijn. Meng de ingrediënten bij elkaar in een steelpannetje. Breng dit aan de kook en draai het vuur uit, laat dit mengsel afgedekt een dag wellen.

Vulling 2: Ingrediënten: 350 gr rozijnen, 200 gr Jonagold appel in cm blokjes , 1 citroen rasp.

Bereiding: Roer de melk met de gist en het ei. Voeg de bloem en de citroenrasp toe en mix dit met de mixer tot een glad beslag. Voeg de boter en het zout toe en mix het beslag zo'n 15 minuten goed door. Spatel een van de vullingen door het beslag, laat de beslagkom afgedekt met plastic folie, 45 minuten rijzen op een warme tochtvrije plaats. Spatel het beslag als het gerezen is goed door en laat het nog 5 minuten rusten. Verwarm ondertussen een ruime pan zonnebloemolie of arachideolie (3/4 gevuld) tot 180 graden. Schep met een ijsbolletjestang bollen beslag in de olie. Vul hiermee het oppervlakte van de pan. Een handigheidje is het om de ijsbolletjestang eerst in de hete olie te dopen voordat je beslag schept. Hierdoor plakt het beslag niet aan de tang! Frituur de oliebollen zo'n 6 minuten tot ze goudbruin zijn, keer ze halverwege. Laat de oliebollen even uitlekken en bestrooi ze met (poeder)suiker.

Eet Smakelijk, en wellicht tot ziens in het nieuwe jaar.

Hele fijne feestdagen en een gelukkig 2019!

Website: www.inepaauw.nl ­

Facebook: INE Baking and Dining Together

Instagram: Ine Paauw

Afbeelding