Afbeelding
Foto: pr

Champagne

December n De laatste wijnspinsel van het jaar gaat over champagne, de mousserende wijn uit de gelijknamige streek in Noord Frankrijk.

Meer dan de helft van de champagneproductie wordt in Frankrijk zelf gedronken. Groot-Brittannië is de grootste exportmarkt, daarna volgen de Verenigde Staten. In Amerika worden vooral dure champagnes gedronken. De consumptie van champagne blijft in Nederland ver achter bij Frankrijk, maar ook bij België, Duitsland en andere Europese landen. Een Fransman drinkt twintig (!) keer zo veel champagne als een Nederlander. Bij ons is bijna de gehele consumptie van champagne geconcentreerd rond oudejaarsavond. Bovendien drinken wij meer dan in andere Europese landen de typen sec en demi sec, de licht zoete variant.

Champagne is een kostbare wijn. Dit heeft verschillende oorzaken. Nergens zijn de druiven zo duur als in de Champagne, namelijk zo'n vijf euro per kilo. Voor het maken van één fles champagne heb je ongeveer anderhalve kilo druiven nodig. De productiekosten beginnen dus sowieso al rond € 7,50 per fles. Voordat champagne getransporteerd en gedronken kan worden, moet de wijn minimaal vijftien maanden rijpen. De champagneflessen zijn extra zwaar omdat de druk in de fles op kan lopen tot vijf tot zes atmosfeer. Dit is net zoveel als de gemiddelde druk van een tractorband. Dit werkt allemaal kostprijsverhogend.

Wanneer je een fles champagne open maakt, mag de kurk niet knallen. Het ontkurken moet klinken als een 'vrouwenzucht'. Zo blijven de bubbels het best behouden en gaat er uiteraard zo weinig mogelijk champagne verloren. Ook moet je bij het openen niet de kurk, maar de fles draaien. Zo voorkom je dat de kurk wegschiet.

Als je in het glas een bellensnoer wilt zien, kies dan een champagneglas met oneffenheden onderin het glas. Het bellensnoertje maakt dan een startpunt in de oneffenheden van het glas. Om deze reden wordt een kristallen glas als perfect glaswerk voor champagne ervaren. De structuur van kristal is namelijk oneffen van zichzelf. Ook laten de aroma's en smaak zich door dit 'imperfecte' glas nog beter ruiken en proeven.

Naast champagne zijn er verschillende mousserende wijnen. De bereidingswijzen kunnen verschillen, maar overal ter wereld worden goede 'bubbels' gemaakt.

Ik wens u mooie dagen en een spetterend nieuwjaar toe.

Linda Driebergen, Register Vinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken
cursuslocatie voor wijncursussen
Restaurant op afspraak
Katwijkerweg 16

Website www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina

Afbeelding