2018……

Dit is alweer mijn laatste column voor dit jaar en oh wat voor jaar. Zo kregen we een nieuwe gemeenteraad en een nieuw college, het jongste ooit. Nu is dat natuurlijk geen garantie voor een moderner gemeentelijk beleid. Maar er is toch wel een frisser windje gaan blazen in het gemeentehuis. Zo kozen B&W er zelf voor om het bibliotheek dossier te sluiten, en dat na 12 jaar. Ik vermoed dat 'Rust in de tent' de gedachte achter deze beslissing is geweest. In de nieuwe gemeenteraad hebben diverse dorpsgenoten een plekje gevonden, mensen die je er absoluut nooit had verwacht. Het is nog afwachten of ze er ook iets van gaan maken.        

In mijn vorige column maakte ik mij druk over het feit dat er met oud en nieuw slechts vier vuurwerkvrij zones in onze KRV-dorpen te vinden zijn. Allemaal in de buurt van plekken waar dieren worden gehouden. Nummer 5, onze eigen dierenweide in Rijnsburg ontbrak. Nou dat bericht is aangekomen hoor. Ook in Rijnsburg mag er geen vuurwerk worden afgestoken in de buurt van de kinderboerderij aan de Spinozalaan. Bedankt jongens! Als u wilt dat er bij u in de straat ook geen vuurwerk wordt afgestoken kan dat geregeld worden door de gemeente. U moet dan wel eerst huis aan huis minstens 75% van u buren zien over te halen om een petitie daarvoor te ondertekenen. Als dat lukt geeft u die af op het gemeentehuis die hem waarschijnlijk vervolgens door de papierversnipperaar haalt want… er is niemand die de naleving of dat verbod gaat controleren. Wie verzint zoiets? Ja, een jong college waarschijnlijk. Mochten inwoners van onze dorpen hiermee werkelijk aan de slag gaan dan voorspel ik dat het TV programma 'Ruzie met de buren' hier een marathon uitzending komt opnemen.

Een dorpsgenoot maakte onlangs in dit blad bekend zich grote zorgen te maken over het ontbreken van een Automatische Externe Defibrillator. De man stond mooi op de foto vlak voor de wapperende vlaggen van een zorginstelling. Die heeft nl. een onderkomen in het gebouw waar hij woont. Wel geld voor vlaggen maar kennelijk niet voor een AED. Tja… Natuurlijk sprong de politiek direct in op dit probleem. B&W moet maar snel zorgen voor meer AED's. Even voor de duidelijkheid er hangen er in Rijnsburg al heel wat, alleen zijn ze niet aangemeld. Jammer. Beste raadsleden, mooie geste meer AED's maar voordat jullie een complete afdeling ambtenaren aan het werk gaan zetten, ga eerst eens kijken bij buurgemeente Lisse. Daar is dit allemaal al super goed geregeld, dus ik zou zeggen gewoon maar even kopiëren.

2018 is bijna geschiedenis en ik mocht op mijn eigen wijze dat jaar in beeld brengen. Hopelijk volgend jaar opnieuw. Ik wens u beste lezers hele fijne feestdagen toe.

Reageren?
uicatcher@gmail.com