Koesteren

Voor me zit een jonge man met een bijzonder talent. Ik heb veel waardering voor hem, voor zijn gave en voor de manier waarop hij zich door het leven worstelt. Ik weet niet of dat helemaal het goede woord is, maar de een leeft nu eenmaal doordachtzamer dan de ander. Als we een aantal zaken doornemen, zoek ik naar de juiste woorden. Ik wil beslist niet in containerbegrippen terechtkomen. Ineens denk ik aan het woord koesteren. Dat is het beste woord dat past. 'Koester je talent.' Probeer dat woord met je mee te nemen. Koesteren; genieten en ook beschutten en beschermen. En terwijl ik met warmte aan het moment denk, verbaas ik me toch ook weer over onze Nederlandse taal. Laat het dan niet de mooiste taal zijn om emotionele liederen in te vertolken, maar wel om ons goed uit te drukken, zonder ons van schuttingtaal te bedienen. Want het is dit jaar toch wel regelmatig misgegaan met ons woordgebruik.

2018 gaat niet de geschiedenis in als het meest tolerante, respectvolle en flexibele jaar dat we kennen. Als we überhaupt nog iets met die geschiedenis willen. Ik ga ook wel eens bij me zelf te rade of het nou echt zo erg is, als er een Piet met een roetveegje tussen zit dan alleen zwarte Pieten. Maar ik denk ook dat daar de essentie niet ligt.
Wij hebben een rijke, indrukwekkende geschiedenis. Daarin zijn mooie dingen gebeurd en hebben we veel bereikt, maar er zijn ook zaken gebeurd waar we niet echt trots op kunnen zijn. Maar het is wel onze Vaderlandse geschiedenis. Die kunnen we niet uitpoetsen of ontkennen. Die kun je niet uit geschiedenisboekjes krassen, daar mogen en moeten we van leren. Dus is het belangrijk onze geschiedenis te kennen. Want wie die niet kent, heeft geen notie van de toekomst. Als je weet hoe de wereld er vroeger uit zag, kun je begrijpen waarom veel dingen zijn zoals ze zijn. Zodat we onjuiste denkbeelden en vooroordelen kunnen corrigeren en leren voor de toekomst. Daar hebben we onze handen vol aan. En dat geldt eigenlijk voor alle landen op deze wereld. Dan hoeven we onze Kerstdagen niet te vervangen in decemberfeesten. Dan moet het niet gaan over 'negerzoenen' en 'jodenkoeken', maar wel over de krachtermen en scheldwoorden op de voetbalvelden en in het verkeer. Dan gaat het niet om gezegdes met dieren af te schaffen, zoals 'de koe bij de horens vatten' te veranderen in 'de roos bij de doorns pakken'. Dan gaat het over het respect dat wij voor onze beesten en hun behandeling moeten hebben.
Misschien moeten we 'Koesteren' zelfs wel het woord van 2019 maken. Dat zou ons veel tijd en verkeerde energie schelen. Dan hoeven we ons ook niet meer druk te maken om niets, maar gewoon te genieten van, maar ook beschermen en beschutten van de dingen die we hebben. Ik wens u prachtige Kerstdagen, een mooie jaarwisseling en een gezond, gelukkig en gekoesterd 2019.