Arnout de Bakker en Ida Zwaan hopen op een succesvol evenement. | Foto: Piet van Kampen.
Arnout de Bakker en Ida Zwaan hopen op een succesvol evenement. | Foto: Piet van Kampen. Foto: Piet van Kampen

Kerst Inn is samenkomen en samenwerken

n 'Met elkaar iets neerzetten'

Aanstaande n zaterdag 15 december is het Burgemeester Koomansplein The Place to Be. Voor de eerste keer wordt er een Kerst Inn gehouden die wordt georganiseerd door diverse partijen die hiervoor de handen uit de mouwen hebben gestoken. Een mooi voorbeeld van samenwerken om de inwoners van Rijnsburg zo kort voor de Kerstdagen samen te laten komen.

Door Piet van Kampen

Het initiatief voor dit evenement, een Kerstmarkt en een Kerstzangdienst in de Grote Kerk (Laurentiuskerk) werd genomen door de Wijkraad Rijnsburg. Het idee werd opgepakt door de buurtverenigingen Bestevaer en Irissenstraat, Stichting Het Dorpshuis, Buurtpreventie Frederiksoord, Buurtvereniging Smidstraat (in oprichting) en de Oranjevereniging. 'Op deze manier zijn we tot samenwerking gekomen en kunnen we elkaar versterken', licht Ida Zwaan, bestuurslid van de Oranjevereniging toe. Ook Welzijnskwartier draagt haar steentje bij. Arnout de Bakker namens deze gemeentelijke organisatie: 'Buurtverenigingen vervullen een belangrijke sociale functie, samenwerken en verbinden en dat is een mooie doelstelling'.

Kramen, koek en kerstzang

Alle deelnemers beschikken over een eigen kraam. Er zijn kerststukjes en kerstartikelen te koop, koek en zopie, snert, glühwein, hotdogs, kinderen kunnen sneeuwvlokjes maken, een kerstwens in de boom hangen. Ook kan men op de foto met de Kerstman in de arrenslee, de ijskoning- en koningin trakteren en zo is er van alles te doen. Het evenement wordt mogelijk gemaakt door subsidies van Fonds 1818, de Wijkraad Rijnsburg, en Fonds Samen voor elkaar. Het Wellantcollege schenkt de kerststukjes. De opbrengst van de Kerstmarkt is voor het goede doel: twee logeerhuizen in Rijnsburg, een onderdeel van 's Heerenloo. Mensen die nu nog thuis wonen kunnen daar een week logeren onder deskundige begeleiding en diverse activiteiten doen. Voor een dagje uit is er geen geld maar men hoopt van de opbrengst van de Kerstmarkt dit toch te kunnen realiseren. Op de markt staat ook een giftbox voor dit goede doel. Het programma luidt als volgt: 17.00- 19.30 uur: markt met alle genoemde activiteiten; van 19.30-20.30 uur Kerstzangdienst met mannenzanggroep Jeruël; van 20.30-21.30 uur: koek, sneert en zopie. Het is zeer de moeite waard om dit evenement in het eigen dorp te gaan bezoeken.